14 intrebari care te pot ajuta sa-ti dai seama daca relatia ta va rezista o viata: Daca s-ar repeta...

Fiecare relaţie este unică în felul ei, dar cuplurile fericite au câteva lucruri în comun. Ei aleg să acţioneze diferit, pentru a-şi asigura fericirea şi durata relaţiei, este de părere renumitul terapeut britanicTracey Cox.

Pe baza experienţelor mai multor consilieri de cuplu, terapeuţi, psihologi şi a zeci de ani de cercetare în care au fost incluse cazurile a sute de pacienţi, au fost stabilite câteva  întrebări care fac diferenţa dintre cuplurile fericite şi cele care nu reuşesc să-şi găsească echilibrul, scrie dailymail.co.uk.

Întrebările la care fiecare cuplu ar trebui să răspundă sincer sunt următoarele:

Dacă ar trebui să repeţi la nesfârşit ultimele şase luni ale relaţiei, cum te-ai simţi?

Dacă răspunsul este unul negativ, nu sunt semne prea bune. Nimeni nu este fericit tot timpul, dar este important ca raportul între fericire şi nefericire să indice că este un lucru benefic să continuaţi relaţia.

Dacă ai avea ocazia să faci sex cu o altă persoană, cu garanţia că nu vei fi prins, ţi-ai înşela partenerul?

Este normal pentru mulţi parteneri să fie încântaţi de ideea de a face sex cu o altă persoană, mai ales dacă sunt implicaţi într-o relaţie de lungă durată. Dar ar trebui să te gândeşti dacă după aceasta experienţă ţi-ai mai putea privi partenerul de viaţă în ochi.

Îţi iubeşti partenerul. Dar eşti cu adevărat atrasă de acesta?

Dragostea este o emoţie puternică, profundă, care se bazează pe dorinţe erotice, instinct primar, compatibilitatea personalităţilor şi atractivitate. Să fii fericit alături de cineva înseamnă, pe de altă parte să-ţi placă personalitatea lui, să-l admiri si să-l respecţi, dorindu-ţi să-ţi petreci timpul cu el. Dacă nu ai fi avut o relaţie cu partenerul tău, s-ar fi numărat printre prietenii tăi?

Sunteţi amândoi fericiţi din punct de vedere sexual?

Nu contează cât de mult sau de puţin sex faceţi, important este să fiţi amândoi mulţumiţi de ceea ce oferiţi şi primiţi în intimitate. Atât timp cât există afecţiune şi împlinire, sexul nu trebuie să fie impus, este mai important să decideţi de comun acord periodicitatea acestuia. 

Ai mai fi dispus/ă să te căsătoreşti cu partenerul tău dacă ţi s-ar oferi din nou această ocazie? 

Cunoscându-i obiceiurile ciudate, modul în care face faţă stresului sau cum se comportă când este obosit, ai accepta din nou să-ţi petreci restul zilelor alături de partenerul tău?   

Te gândeşti des la partenerul tău atunci când nu este lângă tine?

Cercetările realizate în acest sens au arătat că ne simţim cu atât mai îndrăgostiţi de partenerii noştri, cu cât ne gândim mai mult la ei atunci când aceştia nu se află lângă noi. 

Vă certaţi des?

Unele cupluri fericite reuşesc să ajungă la un consens, fără să apeleze la certuri sau reproşuri. Pe de altă parte, nu este bine nici să picaţi în extrema în care vă este frică să purtaţi anumite discuţii, pentru a nu vă jigni partenerul. Semnul unei relaţii sănătoase este să vă simţiţi liberi să spuneţi ceea ce gândiţi fără să vă temeţi de reacţia partenerului. 

Vă împăcaţi uşor după o ceartă?

Păstrarea timp de mai multe zile a conflictelor, resentimentelor sau supărării, pentru a vă pedepsi partenerul, duce la distrugerea relaţiei în timp. Cuplurile care îşi rezolvă problemele şi fac tot ce este nevoie pentru a găsi soluţiile cele mai bune pentru neînţelegerile lor, sunt şi cele care rezistă cel mai mult timp împreună.

Petreceţi mult timp împreună?

Desigur, mai sunt şi alte lucruri care pot deveni prioritare (părinţi, copii sau prieteni), dar cuplurile cu cel mai mare grad de satisfacţie, a căror relaţie durează în timp, încearcă să petreacă cât mai mult timp împreună, conform rezultatelor mai multor studii derulate în acest sens. 

Care este raportul dintre perioadele fericite şi cele în care vă simţiţi nefericiţi în cuplu?

Cercetătorii sunt de părere că raportul corect ar trebui să fie de 5:1. Ai nevoie de cinci ori mai multe momente de bucurie pentru a compensa o perioadă nefericită.

Îţi aperi partenerul în public?

Dacă sunteţi cu adevărat îndrăgostit de cel de lângă voi, reacţia automată va fi să-i luaţi imediat apărarea împotriva criticilor.

Vă cereţi iertare cu uşurinţă?

Nimic nu detensionează mai uşor atmosfera decât un simplu „Îmi pare rău!”. Chiar dacă consideri că nu a fost vina ta, poţi spune ceva de genul:„Îmi pare atât de rău că eşti supărat!”.  

Te aştepţi ca partenerul să-ţi satisfacă toate nevoile?

Nicio persoană nu ne poate satisface toate nevoile. Cuplurile fericite realizează acest lucru şi îşi găsesc alte surse de sprijin, cum ar fi prieteni, hobby-uri, familie, carieră etc.

Faceţi amândoi eforturile necesare pentru a vă accepta unul altuia familiile?

Nimeni nu are posibilitatea să-şi aleagă părinţii. Dacă nu-ţi place familia partenerului tău, nu trebuie să emiţi un ultimatum de genul „eu sau ei” şi nici să devii nepoliticos, pentru că îi vei crea mari dificultăţi partenerului tău şi, implicit, relaţiei.

Comments