20 de organizatii ii cer Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala ordonanta privin...

ONG-urile au semnat o petitie prin care semnaleaza mai multe nereguli atat in modul de legiferare, cat si in continutul actului normativ. Organizatiile semnatare sustin ca ordonanta de urgenta afecteaza drepturile si libertatile cetatenilor, iar SRI si STS primesc puteri sporite.

Guvernul Romaniei a adoptat luni, 27 iunie, OUG privind autoritatile care vor infiinta si vor gestiona Cloud-ul guvernamental, platforma in valoare de peste 500 de milioane de euro ce va gazdui sistemele IT ale institutiilor publice centrale.&

20 de ONG-uri, intre care Funky Citizens, ActiveWatch si Centrul pentru Studiul Democratiei, au transmis o petitie colectiva prin care solicita Avocatului Poporului sa evalueze oportunitatea de a contesta ordonanta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

„Nu se justifica urgenta”

Unul dintre motivele invocate de organizatiile semnatare este ca nu se justifica urgenta actului normativ si subliniaza ca argumentul folosit de Guvern - depasirea termenului propus in cadrul PNRR, prin care este finantat proiectul - nu sta in picioare.

„Primul draft al actualului act normativ a aparut in februarie, iar apoi a fost pus in dezbatere publica la jumatatea lunii martie. Dupa patru luni, in care practic nu s-a dezbatut nimic, este ridicola pretentia Guvernului ca este vorba de o urgenta ce nu sufera amanare”, scriu ONG-urile.

Nici macar termenele din PNRR, care au fost asumate de catre Romania, fara a preciza ca vreunul din actele normative ar trebui sa fie trecut printr-o procedura de urgenta, nu justifica adoptarea acestui act normativ fara contributia Parlamentului si fara o dezbatere larga a acestui proiect.

Din petitia ONG-urilor:

SRI primeste atributii in plus

Semnatarii mai arata ca, potrivit Constitutiei, nu se pot adopta prin OUG acte normative care pot afecta drepturilor fundamentale.

Ordonanta in cauza, publicata marti, 28 iunie, in Monitorul Oficial, reglementeaza inclusiv aspecte legate de prelucrarea datelor personale si implicarea serviciilor secrete in acest proces, aspecte care pot aduce atingere dreptului la viata privata, se arata in petitie.

ONG-urile atrag atentia si asupra faptului ca proiectul creeaza atributii suplimentare pentru SRI, de asigurare a „securitatii cibernetice a Cloud-ului”, desi unica obligatie legala a institutiei este de a desfasura „activitati pentru culegerea, verificarea si valorificarea informatiilor”.

Practic, SRI nu poate garanta nici respectarea principiilor prelucrarii datelor personale si nici indeplinirea obligatiei de securitate a datelor.

Din petitia ONG-urilor:

Ministrul Burduja: Romanii vor sti cine si de ce le-a accesat datele personale

Foto: Facebook Sebastian Burduja
Foto: Facebook/Sebastian Burduja

Luni, dupa adoptarea ordonantei de urgenta in Guvern, Ministrul Digitalizarii, Sebastian Burduja, a dat asigurari ca cetatenii vor fi notificati despre cine le-a accesat datele personale, cand si cu ce motiv.

„In momentul in care o institutie a statului acceseaza, prelucreaza datele unui cetatean, acel cetatean va avea acces la un jurnal imutabil, deci de nesters, prin care va vedea cine i-a accesat acele date, cand si cu ce motiv si va fi notificat in acest sens. Am preluat acest model de la alte state, unde deja functioneaza, inclusiv vecinii nostri din Republica Moldova au un astfel de sistem”, a declarat Burduja, potrivit HotNews.

Comments