20 iunie, Solstitiu de vara: ce sa NU faci in cea mai lunga zi din an. Doar asa te feresti de ghinion!

20 iunie, Solstitiu de vara: ce sa NU faci in cea mai lunga zi din an. Doar asa te feresti de ghinion!

20 iunie, Solstitiu de vara: ce sa NU faci in cea mai lunga zi din an. Doar asa te feresti de ghinio...

In 2024, solstitiul are loc pe 20 iunie la ora 23:50, cand soarele atinge unghiul maxim de ridicare deasupra orizontului, oferind cea mai lunga perioada de lumina naturala intr-o zi.

Solstitiul este momentul din an cand Soarele atinge cea mai mare sau cea mai mica inaltime fata de Ecuator. Solstitiul de vara este cea mai lunga zi a anului. Dupa aceasta data, durata zilei iluminate de Soare incepe sa scada treptat, iar cea a noptii sa creasca, pana la solstitiul de iarna, care are loc pe 21 decembrie.

Solstitiul de vara 20 iunie 2024: Eveniment cum n-am mai avut de 228 de ani. Cum va schimba viata fiecarei zodii in parte

Termenul "solstitiu" provine din faptul ca Soarele pare sa "stagneze" in miscarea sa pe cer. In unele regiuni, cum ar fi tarile Nordice, solstitiul de vara este asociat cu perioadele de crepuscul prelungit, inclusiv "noptile albe", cand lumina zilei persista aproape in intregime pe durata noptii.

Incepe Solstitiul de vara din 2024

Pe 20 iunie 2024, solstitiul de vara marcheaza inceputul verii astronomice in emisfera nordica, fiind ziua din an care are cele mai multe ore de lumina naturala. Soarele rasare la cea mai nordica pozitie a sa, iar la Bucuresti va rasari la ora 05:31 si va apune la ora 21:03. Fenomenul are loc mai devreme decat in ultimii 228 de ani, anticipand cu o zi debutul verii. Dupa acest moment, zilele vor incepe sa scada in durata, iar noptile sa creasca, pregatind terenul pentru solstitiul de iarna din decembrie.

Traditii si superstitii de Solstitiu

Solstitiul de vara este sarbatorit in numeroase culturi din intreaga lume, avand radacini adanci in ritualurile pagane. In Europa, aceasta perioada era dedicata zeilor fertilitatii prin ritualuri de foc si dansuri purificatoare. O sarbatoare precrestina binecunoscuta este Beltane, festivitate a celticilor in care se practicau ritualuri de dans si foc pentru a celebra fertilitatea.

In cultura nordica, solstitiul de vara este cunoscut ca Litha, iar in cultura anglo-saxona este denumit Midsummer. Aceste sarbatori sunt marcate prin petreceri in aer liber, dansuri in jurul focurilor si respectarea traditiilor menite sa aduca noroc si prosperitate.

De asemenea, solstitiul de vara este asociat cu practici magice pentru a atrage belsugul si iubirea. Una dintre traditiile populare implica un ritual realizat la miezul noptii, despre care se spune ca indeplineste orice dorinta. Pentru acest ritual, este necesar un biletel pe care sa scrii dorinta, care apoi este impaturit si ars in focul unei lumanari. In plus, se spune ca in ziua solstitiului de vara este bine sa faci baie in lacuri sau rauri pentru efectul curativ si de renastere.

In aceasta zi, cand soarele danseaza pe cer sau ramane imobil la amiaza, nimeni nu are voie sa lucreze, spun vechile traditii.

In unele locuri, oamenii practica spalatul cu roua adunata in ajunul solstitiului, considerata o practica magica pentru frumusete. Spalatul cu ierburi in noaptea solstitiului era vazut ca o cura pentru refacerea sanatatii.

In Romania, solstitiul de vara este legat de sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica, marcata pe 24 iunie, o festivitate dedicata zanelor bune din mitologia locala, despre care se credea ca aduc noroc si fertilitate.

Comments