30 de perchezitii in Capitala si 3 judete, intr-un dosar de criminalitate organizata. Ofiter de la B...

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, au efectuat 30 de perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Ilfov, Vaslui si Brasov, intr-o cauza in care se efectueaza cercetari pentru comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, tentativa la omor calificat, instigare la tentativa la omor calificat, camata, evaziune fiscala, spalare a banilor, trafic de influenta, cumparare de influenta, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, favorizarea faptuitorului, influentarea declaratiilor, efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia, distrugere, proxenetism, sustragerea ori distrugerea de probe ori inscrisuri si santaj", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

In cauza s-a retinut faptul ca, incepand cu anul 2012, membrii unei grupari infractionale au obtinut sume de bani din activitati de proxenetism, ce s-au desfasurat pe teritoriul Elvetiei, Italiei, Frantei, Germaniei, Marii Britanii si Spaniei.

Potrivit anchetatorilor, activitatile de proxenetism au fost realizate de catre doi membri ai gruparii, sub coordonarea liderului acesteia, iar sumele de bani obtinute au fost transportate in Romania de catre acestia sau au fost transferate prin intermediul unui serviciu de transfer rapid de numerar pe numele unor persoane apropiate ale liderului.

Produsul infractional a fost "spalat" prin achizitionarea de proprietati imobiliare in Romania si autoturisme de lux sau reintrodus in circuitul financiar prin actiuni de creditare a unor societati comerciale administrate in fapt de catre liderul gruparii.

In perioada in care coordona activitatea de proxenetism pe teritoriul Elvetiei, liderul gruparii a intrat in conflict cu membrii unei alte grupari concurente, formata din cetateni de origine albaneza.

Pe data de 9 martie 2012, acesta, insotit de alti doi cetateni romani, l-au atacat cu intentia de a-l ucide pe un cetatean albanez, pe fondul reglarii unor conturi determinate de implicarea liderului gruparii in activitati de proxenetism.

In acest scop, cei trei romani l-au urmarit cu un autoturism in trafic pe cetateanul albanez si, in momentul in care acesta din urma se deplasa intr-o zona necirculata, au procedat la acrosarea autovehiculului condus de victima, ulterior coborand din masina si lovindu-l pe acesta cu diverse obiecte contondente si intepatoare.

"Cu privire la liderul grupului infractional s-a mai retinut si faptul ca, incepand cu 2015, a desfasurat activitati infractionale legate de traficul de droguri, fiind ajutat in acest sens de fosti sportivi, printre care si politisti ce desfasoara activitati de paza in diverse cluburi de noapte de pe raza municipiului Bucuresti. In aceste cluburi, suspectul a realizat adevarate 'zone libere' in care se desfasurau activitati de trafic de droguri, cu sprijinul majoritatii liderilor lumii interlope din Romania", arata sursa citata.

In acest sens se retine faptul ca, pana in anul 2015, activitatea de paza a cluburilor din Bucuresti a fost asigurata de o grupare aflata in coordonarea unei persoane ce a fost victima unei infractiuni de tentativa la omor comisa, in anul 2015, pe fondul conflictelor generate de paza cluburilor din Bucuresti.

Ulterior comiterii acestei infractiuni de tentativa la omor, paza cluburilor din Bucuresti a fost preluata de o alta grupare din care face parte si suspectul Robert Cristian Badea, comisar de politie in cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti - Serviciul Antidrog la data comiterii faptelor, cu care suspectul a initiat o relatie de colaborare.

Probele administrate in cauza au relevat faptul ca activitatile de camatarie s-au desfasurat personal de catre liderul gruparii, dar si cu sprijinul membrilor unei alte grupari infractionale. Totodata, in cursul lunii martie 2020, intr-o perioada in care pe piata de consum exista o penurie de produse de uz sanitar - masti de unica folosinta, alcool sanitar sau dezinfectanti, membrii gruparii au procedat la achizitionarea unor cantitati mari de astfel de bunuri necesare cetatenilor, iar ulterior la revanzarea la preturi de specula a acestora, fara a fi emise facturi fiscale si eludand in acest fel plata taxelor aferente.

La data de 19 martie, in urma descinderilor efectuate la sediul uneia dintre societatile comerciale detinute in fapt de catre liderul gruparii si la locuintele mai multor suspecti, au fost identificate si ridicate in vederea cercetarilor: 13.767 masti protectie, 430 litri dezinfectant suprafete, 449 litri dezinfectant de maini, 13,5 litri alcool sanitar, 327 ochelari de protectie si 11.500 manusi de protectie.

"In perioada ianuarie - aprilie 2020, suspectul Gheorghe Napoleon Bonaparte, avand calitatea de comisar sef de politie, a primit pentru sine suma de 5.000 de euro de la membrii gruparii, lasand sa se creada ca are influenta asupra unui procuror sau judecator, promitand ca ii va determina pe acestia sa inlocuiasca masura arestarii preventive dispusa fata de autorul tentativei la omor", precizeaza DIICOT.

In urma perchezitiilor domiciliare au fost identificate si indisponibilizate sumele de 6.050 euro, 15.950 lei si 120 lire sterline, bijuterii din aur, o arma letala de foc tip revolver si cinci cartuse, trei pistoale cu aer comprimat, un pistol cu gaz si munitie aferenta, mai multe sabii si macete, bate, doua spray-uri paralizante, 29 telefoane mobile, sapte laptopuri, o tableta, 18 cartele SIM, balize GPS si aparatura de bruiaj si aproximativ 3.000 litri substanta biocida si dezinfectanta.

La sediul DIICOT - Structura Centrala au fost conduse, in vederea audierii, 14 persoane.

Comments