30.000 de romani vor fi testati pentru a calcula gradul de imunizare a populatiei. Secretar de stat:...


30.000 de romani vor fi testati pentru a calcula gradul de imunizare a populatiei a declarat Horatiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Acesta a spus la Digi24 ca INSP va conduce aceasta testare, iar ministerul Sanatatii va pune la dispozitie infrastructura necesara.


"Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe esantioane de varsta, ca sa vedem cati s-au imunizat la COVID-19.(...) Vom testa populatia, sa vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe varste, pe regiuni. Exista mai multe formule de esantionare, Institutul National de Sanatate Publica va decide cum se va face aceasta testare", a declarat Horatiu Moldovan la Digi24.


Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan a mai spus ca testarea se va face dupa depasirea maximumului epidemiei. El a adaugat ca recent au aparut teste rapide mult mai precise, aprobate de OMS, care vor fi folosite si in Romania, pentru a reduce cat mai mult marja de eroare.


Legat de cresterea numarului de cazuri,
Horatiu Moldovan a spus ca nu trebuie sa ne ingrijoram.


"Cresterea de azi, 24 mai, de peste 200 de cazuri, nu e ingrijoratoare. Nu putem trage o concluzie dupa o singura zi. Daca se va mentine si zilele urmatoare cresterea, trendul de la o zi la alta, se poate pune problema unor masuri mai severe. (Cresterea - n.r.) poate fi consecinta relaxarii, poate fi pura intamplare", a mai spus Moldovan.


El s-a referit si la focarele aparute in
spitale, precizand ca acolo este locul cel mai periculos, unde sunt cazurile
cele mai grave.


"Am aplicat masuri drastice de separare a fluxurilor in spitale, se fac anchete epidemiologice. Au fost greseli de traseu, de echipare, vor fi luate masuri. Focarele nu sunt foarte mari, erorile vor fi indreptate si sanctionate", a mai spus secretarul de stat.


Romania a ajuns acum sa faca intre 9.000 si 11.000 de teste pentru COVID-19 pe zi, a spus Horatiu Moldovan.


"Testam cat testeaza Franta, raportat la populatie, chiar mai mult. Rezultatele se dau repede, nu se refuza teste", a mai adaugat el.


Intrebat despre al doilea val al epidemiei,
Horatiu Moldovan a raspuns ca se asteapta sa apara dupa vara.


Comments