8 semne care iti spun ca ai probleme la sistemul de franare al masinii tale

8 semne care iti spun ca ai probleme la sistemul de franare al masinii tale

8 semne care iti spun ca ai probleme la sistemul de franare al masinii tale


Sistemul de franare este o componenta extrem de importanta pentru orice automobil atunci cand vine vorba despre siguranta rutiera. De aceea, nu trebuie neglijat sub nici o forma, iar atunci cand incepe sa nu mai functioneze corespunzator va trebui sa faci degraba un drum intr-un service autorizat.


Daca ti-ai pus vreodata intrebarea cum poti sa-ti dai seama ca este ceva in neregula cu sistemul de franare, raspunsul il vei afla citind acest articol.


Cum afli daca ai probleme cu sistemul de franare


Sistemul de franare al masinii contine mai multe subansamble, iar unele dintre acestea, precum placutele de frana, se uzeaza destul de repede.


Din fericire, ele pot fi schimbate cu usurinta, insa inlocuirea altor componente, cum ar fi cilindrul de la pedala sau conductele sistemului, este mai dificila, dar si mai costisitoare.


Expertii recomanda si intr-un caz, si in celalalt o verificre periodica a sistemului de franare, macar o data la sase luni.


Daca intre doua inspectii apar simptome care iti dau de inteles ca franele masinii tale nu mai functioneaza la parametri va trebui sa iei rapid masuri. In cele ce urmeaza iti vom spune care sunt cele mai intalnite semne ca ai probleme cu sistemul de franare.



1. Masina nu mai franeaza optim


In aceasta situatie, cel mai probabil exista scurgeri de lichid de frana din sistem, ceea ce implica schimbarea completa a sistemului de franare.


2. Zgomote in timpul franarii


In clipa in care, la apasarea pedalei de frana, incepi sa auzi un scartait sau un huruit inseamna ca placutele de frana sau discurile sunt uzate ori pistonul de etrier s-a blocat.


3. Masina ,,trage" stanga sau dreapta


Este un semn clar ca forta de franare nu mai este aceeasi pe ambele parti ale masinii. De asemenea, este posibil ca placutele sa fie contaminate cu ulei sau cu vaselina.



4. Pedala tare la apasare


In acest caz este posibil sa fie o problema cu sistemul de servofrana. In acelasi timp, de vina ar putea fi o uzura excesiva a placutelor de frana sau blocarea etrierului.


5. Pedala moale la apasare


Daca ti se intampla sa apesi pedala de frana si aceasta se duce usor pana la fund, inseamna ca exista o scurgere de lichid de frana, ceea ce inseamna ca este nevoie de o revizie completa. In aceasta situatie nu se recomanda folosirea masinii.


6. Aprinderea martorului de bord ABS


Una dintre cauze poate fi nivelul scazut al lichidului de frana sau uzura placutelor. De asemenea, martorul se aprinde si atunci cand senzorul ABS este defect, iar aceasta problema se rezolva la service curatand contactele sau inlocuindu-le.


7. Vibratii ale pedalei de frana


Acest simptom poate anunta ca discurile de frana s-au ovalizat. In aceasta situatie vei simti cum pedala de frana tremura sub picior la viteze mai mari de 70-80 km/h, iar aceste vibratii se vor transmite in volan. Un efect secundar il reprezinta uzura elementelor trenului de rulare. Solutia consta in rectificarea discurilor sau chiar inlocuirea imediata a acestora. Odata cu discurile va trebui schimbate si placutele de frana.


8. Jante incinse/fierbinti


Acesta este un semn clar ca frana este blocata, iar aceasta problema este cauzata fie de blocarea pistonului din etrier, fie de o defectiune a sistemuluui ABS/ESP.


Pentru oricare dintre simptomele prezentate anterior se impune o vizita intr-un service specializat pentru remedierea cat mai rapida a problemei.


Comments