A 4-a zi dupa cutremurul din Turcia - Misiuni dramatice de cautari dupa catastrofa umanitara - Martu...

Inca 10 romani din Turcia au ajuns in tara azi-noapte. O mama si doi copii au fost imbarcati intr-o aeronava militara de pe aeroportul din Adana. Ulterior aeronava a facut si o escala pe aeroportul din Malatya de unde a mai preluat alti sapte studenti, aflati intr-o zona devastata de cutremure.

De asemenea, MAE incearca sa repatrieze un alt grup de 10 romani care se afla la distanta mare de aeroporturi.

In total, pana la acest moment, 21 de romani au fost adusi in tara in siguranta.

Misiunile de salvare ale celor aproximativ 60.000 de salvatori straini, printre care si romani, sunt contracronometru, in cele 10 regiuni din Turcia devastate de cutremur.

Un copil de doar cateva luni a fost scos teafar de sub daramaturi. Familia acestuia nu a fost inca gasita.

MEXICANO SALVA UN BEBE EN TURKIA pic.twitter.com/9T2x1YyLOz

-- ING ..Angel lopez?????? (@ngelLop77144489) February 8, 2023

Dupa 20 de ore de cautari, salvatorii au gasit in viata alte 2 fetite speriate si infometate.

TURKIA - TERREMOTO. MILAGROS DE VIDA. Maravilloso rescate estas dos ninas que permanecieron veinte horas bajo los escombros. pic.twitter.com/UCi2tvUfTF

-- Liliana Franco (@lilianaf523) February 7, 2023

Autoritatile au declarat stare de calamitate in 10 provincii, pentru trei luni, si sustin ca sinistratii vor fi cazati in hotelurile din Antalya. Pana vor ajunge acolo, oamenii se lupta sa supravietuiasca iernii. Ramasi doar cu hainele de pe ei, oamenii au aprins focuri. Mai multe corturi umanitare au fost instalate pentru cei care nu mai au case.

Romania este prima tara care ajuns cu salvatori in Turcia. Peste o suta de specialisti in situatii de urgenta cauta supravietuitori sub daramaturi. Situatia este dramatica si oamenii se tem sa mai intre in case de teama unor noi replici, a marturisit in exclusivitate la Realitatea Plus medicul Ionut Olaru de la spitalul Floreasca.

"Impresionant , la prima vedere, te izbeste teama oamenilor de a intra in case, de necunoscut. Suntem intr-o zona unde temperaturile ajung la zero grade si oamenii se tem sa mai intre in case. Cele care nu s-au demolat sunt afectate structural si peste tot unde ne uitam sunt focuri in locuri publice in care toata lumea ramane peste noapte, zone in care ninge, in care ploua. e dezolant ce se intampla aici", a declarat salvatorul.

Comments