A murit Viktor Briuhanov, cel care conducea centrala de la Cernobil la momentul dezastrului din 1986

A murit Viktor Briuhanov, cel care conducea

A murit Viktor Briuhanov, cel care conducea centrala de la Cernobil la momentul dezastrului din 1986

Viktor Briuhanov a fost responsabil inclusiv de constructia centralei, in anii 1970. La momentul dezastrului din 1986 era director al centralei.

In 1988, el a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru ,,incalcarea regulilor de siguranta in industriile si intreprinderile explozive".

Cinci ani mai tarziu a fost eliberat inainte de executarea intregii pedepse.

Briuhanov nu a recunoscut amploarea dezastrului de la reactorul nuclear de la Cernobil si a raportat ca reactorul este intact si ca nivelul radiatiei nu este periculos.

In 26 aprilie 2021, autoritatile ucrainene au desecretizat documente din perioada sovietica despre dezastrul de la Cernobil.

Printre acestea se numara si primul raport al lui Briuhanov catre conducerea URSS, marcat ,,secret". Conform acestuia, Briuhanov anunta ca situatia din orasul Pripiat, ulterior abandonat din cauza radiatiei, nu este grava si ca nivelul radiatiei este controlat.

Accesul in zona centralei este restrictionat in continuare din cauza radiatiilor care inca afecteaza orasul si regiunea adiacenta.

Tragedia de la Cernobil a cunoscut o crestere semnificativa a numarului vizitatorilor dupa ce HBO a difuzat un serial artistic despre dezastrul nuclear produs in urma exploziei de la reactorul 4 al centralei.

Comments