Actionarii Tesla au aprobat mega-plata de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk

Actionarii Tesla au aprobat mega-plata de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk

Actionarii Tesla au aprobat mega-plata de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk

Mobilizarea Tesla si a patronului sau Elon Musk a dat roade: uriasul sau plan de remunerare in valoare de 56 de miliarde de dolari a fost din nou aprobat de actionarii constructorului auto, dupa ce in ianuarie fusese anulat de justitie, relateaza AFP si The Guardian.

Musk a obtinut atfel cel mai mare pachet salarial al unui director executiv de la o firma listata la bursa in SUA.

Actionarii Tesla au aprobat un acord salarial pentru CEO-ul Elon Musk, in urma unui referendum extrem de contestat privind conducerea sa. Planul avea o valoare estimata de 56 de miliarde de dolari atunci cand a fost intocmit in 2018.

Anuntul a fost facut de Brandon Ehrhart, secretarul general al Tesla, in fata catorva sute de actionari prezenti la o adunare generala la Austin (Texas), care au salutat decizia cu urale si aplauze.

„Vreau doar sa incep prin a spune, la naiba, va iubesc, baieti!”, a declarat Elan Musk bucuros, cu zambet larg, urcand pe scena dupa vot.

Votul a avut loc dupa ce, in ianuarie, un judecator din Delaware a anulat plata lui Musk – care valora atunci aproximativ 56 de miliarde de dolari – pe motiv ca boardul Tesla nu poate fi considerat independent de influenta lui Musk si a ajuns la aceasta suma printr-un proces ilegal.

Rezultatul este o victorie pentru Musk si consiliul Tesla, dupa ce acestia au facut o campanie intensa pentru ca actionarii sa aprobe tranzactia. Consiliul de administratie al Tesla a avertizat ca Musk ar putea sa se indeparteze de companie daca pachetul nu este aprobat, in timp ce Musk a sustinut miercuri seara ca are un sprijin larg din partea investitorilor.

Totusi, votul nu inseamna automat ca Musk va primi banii si este posibil sa existe si alte dispute. Este posibil sa apara noi procese din cauza votului, ceea ce ar putea aduce din nou cazul in fata unui judecator si ar putea indica perspectiva unei batalii juridice prelungite.

Actionarii au aprobat, de asemenea, o masura de mutare a sediului legal al Tesla din Delaware in Texas, ceea ce ar putea complica si mai mult eventualele contestatii.

„Destupati sampania pentru Musk”, au declarat analistii de la Wedbush intr-o nota de joi dimineata. „Credem ca votul masiv al micilor actionari in favoarea celor doua rezolutii a fost crucial pentru aprobarea lor, in pofida opozitiei unor mari actionari institutionali”, au notat acestia.

Constient de importanta actionarilor individuali, grupul a desfasurat o campanie de amploare pana in ultimul moment pentru a-i incuraja sa voteze. Pe langa un site web ad-hoc cu o numaratoare inversa si o pledoarie, precum si insertii publicitare, a fost organizata si o tragere la sorti pentru cincisprezece tururi ale mega-uzinei din Austin, avandu-i ca ghizi pe Elon Musk si Franz von Holzhausen, designerul sef al Tesla.

Temerea era ca, in cazul respingerii de catre AGA, miliardarul s-ar fi putut indeparta de Tesla pentru a se dedica mai mult timp celorlalte afaceri ale sale (SpaceX, X, xAI, Starlink etc.).

Pentru multi oameni, insa, Tesla nu este nimic fara Elon Musk. La sfarsitul anului 2023, el detinea 20,5% din capital. „Tesla este mai buna cu Elon. Tesla este Elon”, a declarat saptamana trecuta Ron Baron, seful Baron Funds, care a investit aproximativ trei miliarde de dolari in actiuni Tesla. „Elon si-a indeplinit contractul de remunerare. Elon si-a castigat salariul”, a spus Baron.

(news.ro)

Comments