Adriana Pistol (INS), la Realitatea PLUS, despre testele raportate zilnic: "Am ajuns la capacitatea...

Sefa Institutului National de Sanatate Publica, Adriana Pistiol a explicat, la Realitatea PLUS, cum sunt realizate testarile si cum sunt transmise raportarile.

"Numarul de teste insemamna testele care sunt lucrate de toate laboratoarele intr-o zi, in 24 de ore. Dintre aceste probe, o parte sunt negative si o alta parte sunt pozitive. Testele care sunt pozitive si apartin unor persoane care sunt deja cunoscute ca fiind pacienti in spitale intra in asa zisa categorie: teste de control. Celelalte teste care apartin persoanelor care nu au fost niciodata confirmate si este prima oara cand au fost testate si au fost pozitive acestea sunt cazurile noi care se inregistreaza zilnic. Cele 592 de cazuri noi de astazi reprezinta romani care s-au imbolnavit in ultimele 24 de ore.

Pe noi nu ne intereseaza teste noi, teste vechi. Din punct de vedere epidemiologic, sunt importante doua lucruri: este important numarul de cazuri noi pentru ca asta arata evolutia epidemiei la noi in tara si a doua daca avem pacienti care nu au reusit sa scape de acest virus intr-un termen si continua sa fie pozitiv, acestia sunt importanti pentru ca pot pleca acasa, ei primesc recomandare sa intre in izolare, dar noi trebuie sa stim care este marimea acestui grup de oameni care pot, la o adica, sa circule liberi.

Toata lumea face teste la mia de locuitori in care sunt inclusiv teste de control. Este un indicator standard utilizat de toate statele lumii.

Intrebata daca numarul de cazuri se datoreaza testarii mai voluminoase, Adriana Pistol a declarat: "Nu. Daca stam sa ne uitam la numarul de testari efectuate zilnic observam ca am ajuns la o capacitate de testare despre care vorbim de peste o luna de zile. Vorbim despre 12.000-14.000-15.000 de teste, ceea ce Ministerul Sanatatii si-a dorit ca si capacitate de testare. Numarul de probe este aproximativ constant, de-a lungul a doua-trei saptamani, cu exceptia weekend-urilor, cand laboratoarele lucreaza mai putin. Nu este un procent enorm. Nu este cazul sa ne panicam. Este un rezulat al relaxarilor. Trebuie sa privim si din punct de vedere al nevoii de a mentine acest procent de pozitivitate coborat pentru a ne putea petrece viata cat se poate aproape de normalitate. Este un semnal de alarma ca trebuie sa fim mai vigilenti", a declarat Adriana Pistol la Realitatea PLUS.

Comments