Afaceri necurate pentru bani europeni. Fost director la AJOFM, trimis in judecata de procurorii DNA,...

Conform procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Cornel Dobre, administrator al unei societăţi comerciale, este suspectat de tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi evaziune fiscală în formă continuată. Florin Florea şi Iulian Tănăsescu, administratori ai mai multor societăţi comerciale, sunt cercetaţi pentru complicitate la tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În sarcina lui Paul Daniel Boboc, administrator al unei societăţi comerciale,s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Leonard Cătălin Popescu, fost director executiv adjunct  AJOFM, este cercetat pentru complicitate la tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Bani pentru o fermă piscicolă

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a  stabilit că în perioada 2010 – 2011, Cornel Dobre, administrator al unei societăţi comerciale, pentru a obţine o finanţare nerambursabilă în valoare de 1.629.273 lei pentru proiectul „Fermă piscicolă comuna Jegălia” (finanţare nerambursabilă solicitată la data de 30.05.2010), a prezentat la autoritatea contractantă (Ministerul Agriculturii, prin Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit 2007 - 2013) mai multe documente ce nu reflectau realitatea, fără ca ulterior fondurile europene să fi fost plătite inculpatului.

Autoritatea de Management nu a efectuat nicio plată către Dobre, întrucât cererile de rambursare depuse în cadrul proiectului nu au fost aprobate, iar la data de 12 iulie 2012, contractul de finanţare încheiat în 2010 a fost reziliat de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit.

Documente false

În încercarea sa de a obţine fonduri europene, spun anchetatorii, Dobre a fost ajutat  în mod fraudulos de către Florea, Tănăsescu, Boboc  şi Popescu. Aceştia i-au pus la dispoziţie mai multe documente false (oferte, contracte, facturi etc.), ce nu reflectau realitatea şi care aveau să fie depuse de acesta la autoritatea contractantă.

În perioada aprilie 2010 – mai 2011, notează procurorii, Cornel Dobre, în calitate de administrator al aceleiaşi societăţi comerciale şi beneficiind de ajutorul lui Florea şi Tănăsescu, în mod repetat, a înregistrat în evidenţa contabilă şi a declarat fiscal achiziţii fictive de bunuri/servicii de la mai multe societăţi comerciale (conform unui număr total de 196 de facturi fiscale) în cuantum total de 3.461.393 lei, cauzând în acest mod bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 657.072 lei, reprezentând taxă pe valoare adăugată. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călăraşi.

Vă recomandăm şi:

Lia Olguţa Vasilescu, în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti. Edilul este acuzat de fapte de corupţie: „Aştept să terminăm cu această farsă“

Megadosar de corupţie la DNA: 77 de medici oncologi, acuzaţi de luare de mită

Comments