Agresivitatea tulpinii indiene Covid schimba regulile jocului. Cat de periculoasa este, de fapt, inf...

Infectia cu tulpina Delta in cazurile identificate in Romania se manifesta la fel ca in cazul tulpinii britanice care a generat valul 3 al pandemiei, doar ca varianta indiana este mai contagioasa, arata dr. Adrian Marinescu. De aceea, medicul e de parere ca, din toamna, vom afla daca este nevoie de administrarea unei a treia doze din actualele seruri anti-COVID, scrie adevarul.ro.

Pe de alta parte, prof. Razvan Chereches atrage atentia ca infectiozitatea crescuta a tulpinii Delta ridica pragul de imunizare in grup la peste 80%, in conditiile in care in Romania nici un sfert din populatie nu este vaccinata cu schema completa.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ,,Matei Bals" din Capitala, e de parere ca, in viitorul apropiat, vaccinurile anti-COVID vor fi singura arma impotriva pandemiei si vor fi administrate periodic, precum vaccinurile antigripale.

"Suntem protejati (n.r. - de varianta Delta) intr-o masura destul de mare, poate nu exact ca pentru varianta din Marea Britanie (n.r. - Alfa), dar e un procent important. E o sansa mare sa nu ne infectam, iar daca totusi o facem, va fi o forma usoara, care sa nu presupuna spitalizare si care sa nu ne puna viata in pericol. In al doilea rand, riscul de a transmite e categoric mai mic, lucru demonstrat prin studii ample. In al treilea rand, daca obtinem o vaccinare extinsa la nivelul populatiei, la un moment dat virusul SARS-CoV-2 va disparea din populatie. Este modalitatea prin care inchidem pandemia. Nu o inchidem precum o usa, e clar ca nu asa se intampla. Dar vom scurta intervalul de timp si vom transforma (n.r. - virusul in asa fel incat) vom putea discuta despre COVID-19 ca despre un <>", a declarat dr. Adrian Marinescu, la un post TV.

Comments