Alba: Statueta a zeitei Isis, din secolul II, expusa la manifestarile ce deschid Festivalul Roman Ap...

O statuetă a zeiţei Isis datată în a doua jumătate a secolului al II-lea, descoperită în 1969 în locul în care a funcţionat aşezarea civilă a castrului roman Apulum, este "Exponatul lunii mai" la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, alături de o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe Osiris.

"Piesa a fost sculptată din marmură de origine necunoscută, probabil un import", a afirmat, vineri seara, arheologul Anca Timofan, la vernisajul miniexpoziţiei, eveniment înscris în cadrul manifestărilor care marchează debutul Festivalului Roman Apulum, ajuns la cea de-a VII-a ediţie.

Potrivit arheologului, statueta a fost descoperită pe locul actualului bulevard pietonal din Alba Iulia, unde se aflau în antichitate canabele, adică locuinţele civile de la marginea castrului roman Apulum. Statueta, un produs artizanal, dar de bună calitate, "a stat o vreme" în depozit, după care a fost restaurată, urmând să fie expusă în colecţia principală a muzeului, a precizat Anca Timofan.

Zeiţa de origine egipteană este redată conform unui tip iconografic parţial elenizat, de la sfârşitul secolului IV sau începutul secolului III î.Hr.

Capul şi antebraţele cu mâinile, toate lipsă, au fost lucrate separat în antichitate, fiind ataşate cu ajutorul unor ştifturi de la care au rămas orificiile cilindrice de la gât şi de la membrele superioare.

Isis a reprezentat divinul feminin atotputernic, fiind una dintre cele mai importante zeităţi ale lumii antice.

Alături de Isis de la Apulum este expusă şi o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe Osiris, al cărui mit se construieşte în jurul personalităţii zeiţei care i-a fost soţie şi soră divină.

Tot la MNU Alba Iulia a fost vernisată vineri şi expoziţia "Ceramica în canabele Legiunii XIII Gemina de la Apulum".

Arheologul Radu Ion Ota a explicat mai întâi pentru publicul mai puţin avizat că aşezarea de tip canabe era întemeiată în jurul unui castru de legiune, în general la frontierele Imperiului Roman.

"Sunt cam 30 de canabe în tot Imperiul Roman. Şi canabele de la Apulum sunt foarte cunoscute. Acestea s-au municipalizat de la un moment dat, în timpul lui Septimus Severus, în anul 196. Aici trăiau soţiile nelegitime ale soldaţilor, pentru că, până spre sfârşitul secolului II, soldaţii nu aveau dreptul de a contracta căsătorii în timpul serviciului militar, serviciu militar care dura 25 de ani. Trăiau soţiile nelegitime, în general, trăiau negustorii, trăiau prostituate, meşteşugari", a detaliat arheologul.

Ceramica expusă în cadrul expoziţiei amintite cuprinde artefacte de diverse tipuri, de la vase de uz comun la vase de lux, de la opaiţe, unul chiar cu opt arzătoare, la jucării sau teracote arhitectonice, aşezate la streaşina acoperişului.

Piesele expuse au fost restaurate de o echipă a muzeului din Alba Iulia.

Anticul Apulum, Alba Iulia de azi, a fost cel mai mare centru urban al provinciei Dacia, găzduind Legiunea XIII Gemina. AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

Comments