Alegeri locale 2020. Ce nu ai voie sa faci in sectia de votare

Alegeri locale 2020. Ce nu ai voie sa faci in sectia de votare

Alegeri locale 2020. Ce nu ai voie sa faci in sectia de votare


Alegerile locale 2020 vor avea loc, duminica, 27 septembrie. Romanii sunt asteptati la urne pentru a decide alesii care vor conduce localitatile din Romania pentru urmatorii patru ani. Alegatorii trebuie sa respecte mai multe reguli pentru votul din 27 septembrie, iar incalcarea unora constituie infractiuni electorale si sunt pedepsite cu amenzi usturatoare sau chiar inchisoare.


Alegerile locale 2020 se vor desfasura in plina pandemie de COVID-19, iar autoritatile au anuntat care sunt regulile anti-COVID ce trebuie respectate in sectia de votare.



Pe langa aceste masuri, alegatorii care se prezinta duminica la vot trebuie sa stie ca exista infractiuni electorale, care in Codul Penal sunt pedepsite cu amenda sau chiar inchisoare.


Alegeri locale 2020. Care sunt infractiunile electorale
Impiedicarea exercitarii drepturilor electorale. Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, prevede art. 385 din Codul Penal, conform votcorect.De asemenea, atacul, prin orice mijloace, asupra localului sectiei de votare se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Coruperea alegatorilor. Oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, prevede art. 386.
Inchisoare de pana la trei ani pentru frauda la vot

In cazul celor care voteaza fara a avea acest drept, Codul Penal prevede inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Aceeasi pedeapsa este valabila si in cazul persoanei care voteaza de doua sau mai multe ori. De asemenea, pedeapsa se aplica si in cazul celor care voteaza cu un act de identitate fals ori nul sau al unui buletin de vot fals.


Potrivit Codului Penal, violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 600 si 90.000 de lei. In cazul in care fapta este comisa de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, acesta risca intre sase luni si trei ani de inchisoare sau amenda intre 1.800 si 150.000 de lei si interzicerea exercitarii unor drepturi.


Alegatorii nu au voie sa faca fotografii sau clipuri video in interiorul sectiei de votare. Si tentativa de violare a confidentialitatii votului se pedepseste, conform articolului 393 din Codul Penal.


Cuantumul amenzii se stabileste prin sistemul zilelor-amenda. Suma corespunzatoare unei zile-amenda, cuprinsa intre 10 lei si 500 lei, se inmulteste cu numarul zilelor-amenda, care este cuprins intre 30 de zile si 400 de zile.


Nerespectarea regimului urnei de vot se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar falsificarea documentelor si evidentelor electorale se pedepseste cu inchisoarea de pana la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Infractiunile electorale sunt prevazute in Codul Penal in articolele 395-393, conform votcorect.


Vezi lista cu toti candidatii la alegerile locale 2020 in Bucuresti
Alegatorul trebuie sa fie singur in cabina de vot

Prezenta oricarei persoane in cabina de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa, potrivit legii. Exista insa o exceptie. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el. Acesta nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.


De asemenea, continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale in sectiile de votare constituie contraventie, iar amenda este cuprinsa intre 1.400 si 2.000 de lei.



Comments