Alegeri locale 2020. Cum vor arata sectiile de votare la alegerile de duminica, 27 septembrie

Alegeri locale 2020. Cum vor arata sectiile de votare la alegerile de duminica, 27 septembrie

Alegeri locale 2020. Cum vor arata sectiile de votare la alegerile de duminica, 27 septembrie


Pentru alegerile locale 2020, din 27 septembrie, care se vor desfasura in conditii speciale in contextul pandemiei de coronavirus, vor fi amenajate 18.794 de sectii de votare in toata tara. Cele mai multe in Bucuresti (1.275), Iasi (759), Cluj (665), Bihor (655), Bacau (637), Prahova (624) si Timis (601), potrivit Autoritatii Electorale Permanente (AEP).


Presedintele AEP, Constantin Mituletu-Buica, a explicat pentru Libertatea cum vor arata sectiile de votare, ce reguli trebuie sa respecte alegatorii in sectii si cum vor fi identificati votantii de catre membrii sectiei.




Ca de obicei, cele mai multe sectii de votare vor fi amplasate in scoli, licee, gradinite, Universitatii. In unele localitati, scrutinul se va desfasura si in baze sportive si de agrement, piete, camine culturale, primarii, gari, foste sedii CAP, dispensare medicale, sedii de politie, institutii locale, teatru, cladirii apartinand bisericilor sau chiar in spital (Panciu).


In Vintileasca, Vrancea, 58 de persoane vor vota intr-o cabanuta din lemn de 4 pe 4, locatie denumita "statie de asteptare microbuz" in centralizatorul de pe site-ul AEP.


Cabanuta a fost construita in 2014 pe locul unde a existat o incapere acoperita unde putinii elevi care locuiesc in zona asteptau microbuzele. Locatia are mai multe intrebuintari. Acolo se tin sedinte, s-a infiripat si o mica biblioteca.


"Asa a fost conceput proiectul la inceput, este de fapt o cladire de 4 pe 4. A ramas titulatura, trebuie sa o schimbam. Dar este suficient spatiu pentru sectia de votare", spunea viceprimarul Tudorel Valcociu, in mai 2019, potrivit site-ului local Stiri de Focsani.


Sectie de votare in Vintileasca, Vrancea FOTO: Stiri de Focsani

Fiecare sectie de votare trebuie sa indeplineasca unele cerinte speciale pentru a se putea vota pe timp de pandemie. Acestea sunt prevazute in Hotararea nr. 577/2020 privind stabilirea masurilor tehnice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor locale din anul 2020:


afisarea prin grija primarilor in locuri vizibile a regulilor de protectie individuala, de distantare fizica, de igiena si de acces in sediul sectiei de votare si in localul de vot.
stabilirea, pe cat posibil, prin grija primarilor a unor circuite separate de intrare si de iesire in sediul sectiei de votare si in localul de vot, precum si marcarea corespunzatoare a acestora cu indicatoare.
marcarea prin grija primarilor a locurilor de stationare in sediul sectiei de votare si in afara acestuia, astfel incat sa se asigure mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participantii la procesul electoral.
amplasarea prin grija primarilor, in sediul sectiei de votare si in localul de vot, a flacoanelor cu solutie dezinfectanta, pe baza de alcool, pentru maini, marcate corespunzator, precum si a recipientelor unde se vor arunca mastile si manusile folosite.
asigurarea prin grija primarilor a personalului tehnic care va masura temperatura participantilor la procesul electoral, la intrarea in sediul sectiei de votare si care va indruma alegatorii catre localul de vot, respectiv catre iesirea din sediul sectiei de votare, astfel incat acestia sa petreaca un timp cat mai scurt in interiorul acestuia.
asigurarea prin grija primarilor a termometrelor non-contact si de catre Ministerul Sanatatii a materialelor de protectie sanitara, precum si a materialelor dezinfectante pentru sectiile de votare, potrivit reglementarilor in vigoare.
presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau loctiitorul acestuia, dupa caz, se va asigura ca numarul total al persoanelor care sunt prezente in acelasi timp in localul de vot, exceptand alegatorii, nu va fi mai mare de 15.
accesul in localul de vot se va face esalonat, astfel incat in sala unde se voteaza sa nu fie prezenti, in acelasi timp, mai mult de 5 alegatori si sa se respecte distantarea de minimum 1 metru intre persoane; alegatorii sunt obligati sa isi dezinfecteze mainile la intrarea in sediul sectiei de votare si localul de vot si la iesirea din acestea.
Membrii comisiei, cu masti si manusi

Fiecare membru al biroului electoral al sectiei de votare si operator de calculator beneficiaza de cate 5 masti de protectie si 5 perechi de manusi.


Sediile sectiilor de votare trebuie sa asigure generatoare de curent si surse alternative de energie electrica. Grupurile sanitare trebuie sa fie igienizate si accesibile/sa nu fie limitat accesul la acestea.


Pregatiri pentru alegeri locale 2020 FOTO: STS

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, mentine si asigura ordinea publica in zona sectiilor de votare.


Ministerul Sanatatii va asigura asistenta medicala la sectiile de votare.


De asemenea, Ministerul Sanatatii asigura materiale dezinfectante pentru sediile sectiilor de votare si coordoneaza prin directiile de sanatate publica actiunile de dezinfectie a sediilor sectiilor de votare efectuate cu sprijinul institutiilor prefectului si al primarilor inaintea inceperii activitatii birourilor electorale ale sectiilor de votare si dupa finalizarea acesteia.


22.475 de tablete au fost distribuite de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sectiilor de votare. Tableta utilizata de operatorul de calculator verifica dreptul de vot, prin intermediul careia CNP-urile alegatorilor sunt verificate in baza de date furnizata de AEP.


Pregatiri pentru alegeri locale 2020 FOTO: STS

Vezi lista cu toti candidatii la alegerile locale 2020 in Bucuresti

Comments