ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Socialistul Igor Dodon, simpatizant al Moscovei, este noul presedinte al...

Update ora 17:34 Mâine orele 11:00 protestul continuie din fața liceului „Gheorghe Asachi”. Update ora 17:34 Oranizatorii anunță pentru mâine continuarea protestului

Organizatorii protestului „Alegerile au fost fraudate” îndeamnă toți cetățenii Republicii Moldova să iasă la protestul ce va continua mâine.

Update ora 16:40  Protestatarii interpretează melodiile Doinei și Ion AldeaTeodorovici

Mulțimea protestatară ajunsă în fața monumentului Ștefan Cel Mare și Sfînd, au aprin lumânări în memoria fostului Domnitor. Acești au interpretat melodiile regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici și au ținut un minut de reculegere.

CITEȘTE ȘI: SUTE de persoane PROTESTEAZĂ la Chişinău împotriva rezultatelor alegerilor președintelui. Manifestanţii au ajuns la sediul CEC | TEXT LIVE

Update ora 15:40 Mulțumea se îndreptă către monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Update ora 15:20  Ce spune Maia Sandu despre protestele de la CEC Maia Sandu despre proteste: Cetățenii au dreptul să-și exprime punctul de vedere în raport cu modul cum au fost organizate aceste alegeri. Sper că instituțiile statului vor lua act de aceste acțiuni și să se întâmple niște demisii acolo.  Update ora 14:35 Protestatarii cer Turul III

În fața CEC, mulțimea scandează „Noi vrem Turul III”. Aceștia așteaptă ieșirea membrilor CEC pentru a purta cu ei o discuție. 

Update ora 14:32 FOTO. Mesajul protestarilor pentru Igor Dodon

Manifestanții scandează „Unu, doi, unu, doi, socialiștii la gunoi” și „Maia Sandu, președinte”.

Update ora 14:30 La CEC se semnează o petiție împotriva alegerilor

Oranizatorii îndeamnă participanții să semneze o petiție, prin care să își exprime nerecunoașterea alegerilor. Totodată, aceștia scandează demisia membrilor CEC, și așteaptă un reprezentant pentru a ieși la discuții.

Update ora 14:22 Liderul ODIP, Vlad Bilețchi, a dat asigurări că manifestația va fi pașnică și că în spatele acesteia nu se află interese politice.

"Acest protest nu va deveni violent, va fi pașnic. Acest protest nu reprezintă o mișcare politică, nu ne transformăm în mișcare politică, nu revendică drepturi pentru nimeni. Revendicăm drepturile pentru cetățenii Republicii Moldova. Vrem organizarea turului trei, în cadrul căruia să avem parte de dreptate și de egalitate. Să câștige cel mai corect și cel mai onest dintre candidați, nu prin fraudă, nu prin mizeriile care s-au făcut aici, în Republica Moldova (...) Nu repetăm scenariul din 7 aprilie. Nu ne lăsăm manipulați, nu luăm pietre, nu distrugem clădiri, că nu clădirile sunt de vină. De vină sunt oamenii, cei care au fraudat, care au făcut-o intenționat", a afirmat Bilețchi. VEZI AICI

Update ora 14:21 Protestatarii au ajuns în fața sediului CEC

Protestatarii s-au localizat în fața sediului Comisiei Electorale Centrale, aceștia cer demisia membrilor, și așteaptă ca cineva să iasă să le vorbească.

Update ora 14:05 Organizatorii anunță un protest pașnic și cer partincipanților calm și înțelepciune

Update 14:04 Organizatorii îndeamnă protestatarii să fie pașnici și să fie atenți la provocatori: Să nu atingeți niciun polițist și să semnalați dacă simțiți că sunt provocatori.

Update ora 14:03 Protestatarii: „Refuz, rezist sunt antisocialist”

În marșuul către sediul CEC, protestatarii scandează mai multe lozinci antisocialiste. „Refuz, rezist sunt antisocialist”, „Libertate te iubim, ori învingem, ori murim”, scandează mulțimea.

Update ora 14:01 Poliţiştii au format un cordon. Organizatorii îndeamnă manifestanţii să fie paşnici şi cer membrilor CEC să iasă afară şi să discute cu lumea.

Protestatarii se îndreaptă către sediul CEC

Update ora 14:00 Numărul protestatarilor se mărește, aceștia au ajuns la Comisia Electorală Centrală și scandează : „Jos Mafia”.

Update ora 13:55 Aceștia au blocat o porțiune din bulevardul Ștefan Cel Mare și se îndreptă către sediul Comisiei Electarale Centrale pentru a le cere alegeri anticipate.

Update ora 13:54  Protestul din PNAM  a luat amploare

Mii de persoane s-au adunat în PMAN pentru a protesta împotriva desfășurării alegerilor. Protestatarii cer alegeri anticipate și demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale

Update ora 13:50 Protestatarii au ajuns la sediul Comisiei Electorale Centrale

Update ora 13:37 Au fost procesate 100% din procesele verbale

La această oră au fost procesate 100% din procesele verbale. Astfel că, Igor Dodon a acumulat 52,18%, iar Maia Sandu - 47,82%. Menționăm că, au apărut mai multe informații precum că mai multe cifre de la diferite secții de votare din țară și peste hotare au fost inversate. Astfel că, voturile pentru Maia Sandu au fost considerate drept ale lui Igor Dodon.

Update ora 13:34 Protestatarii scandează lozinci procum: "Refuz, Rezist sunt antisocialist", "Jos mafia", "Maia Sandu preşedinte", "Vrem alegeri corecte", "Morţii nu votează",etc. La moment, manifestanţii se îndreaptă spre sediul CEC pentru a cere demisia conducerii. Menţionăm că tot mai multe persoane se alătură protestatarilor. 

Organizatorii precizează că protestele vor fi pașnice și că va fi desfășurată o pânză tricolora imensă pentru a demonstra că „prin fraudă nu poate fi ștearsă istoria, cultura, identitatea”. Se vor depune petiții către ambasadele partenerilor strategici ai Republicii Moldova - România, SUA, Germania, prin care protestatarii vor solicita să nu fie recunoscute aceste alegeri.

Duminică seara, câteva zeci de tineri au protestat în fața Comisiei Electorale Centrale (CEC), cerând demisia membrilor acestei instituții. Protestul a fost pașnic, fără incidente. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să voteze din cauză că la mai multe secții de votare s-au terminat buletinele de vot. VEZI AICI

Update: ora 13:24  ODIP: Rușine, la București ați trimis buletine de vot în limba rusă

Organizatorii protestului au menționat că în secțiile de votare din București au fost buletine de vot tipărite în limba rusă.

UPDATE 12.45 Sute de persoane au ieşit în stadă pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor președintelui și a modalității în care au fost organizate alegerile în diasporă. De asemenea, aceştia solicită demisia conducerii CEC. VEZI AICI

UPDATE 10.45. Victoria liderului socialiștilor Igor Dodon în alegerile prezidențiale din Republica Moldova ”va avea un efect pozitiv asupra dinamicii relațiilor moldo-ruse”, au estimat luni lideri ruși, citați de TASS.

Potrivit șefului Comisiei din cadrul Dumei de Stat pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI), integrare eurasiatică și relații cu concetățenii, Leonid Kalașnikov, ”victoria lui Dodon majorează substanțial șansele Republicii Moldova de participare la proiectele Uniunii Economice Eurasiatice (EEA)”. Kalașnikov nu exclude ca această problemă să fie decisă în Republica Moldova cu ajutorul unui referendum.

”Dodon are posibilitatea de a alege un nou Consiliu al Securității, să anunțe un referendum privind integrarea eurasiatică și să încerce să aleagă un nou parlament”, subliniază parlamentarul rus. În opinia sa, odată cu alegerea lui Dodon președinte al Republicii Moldova, ”mai ales prin vot popular”, Moscovei și Chișinăului ”le va fi mult mai ușor să coopereze, inclusiv în soluționarea problemei Transnistriei”.

În urma numărării a 99,81% din procesele verbale, candidatul socialist în alegerile prezidențiale din Republica Moldova a întrunit 52,4% din voturi, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu — 47,6%.


La secţiile de votare din mai multe oraşe din Italia, România, Marea Britanie, Rusia şi Franţa s-au format cozi interminabile. Mai mulţi alegători s-au plâns că nu au reuşit să voteze şi trimis contestaţii către Comisiei Electorale Centrale. La Stratford, Londra, s-au terminat deja buletinele de vot. ”Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru.Totodată, depunem plîngere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție”, a scris Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, pe Facebook. 

UPDATE ora 6.00.  Candidat al socialiștilor, Igor Dodon are 41 de ani și este deputat din 2009. A fost prim-vicepremier în guvernul Zinaidei Greceanîi și ministru al Economiei 2006-2008 în Guvernul Tarlev. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat și Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice de la Chișinău.

În 2009, a fost ales deputat din partea Partidului Comunist din Republica Moldova, însă în noiembrie 2011 a părăsit partidul și s-a alăturat Socialiștilor, și a devenit președinte al formațiunii în același an.

Conform postului de televiziune Publika, la alegerile locale din 2011, Dodon a candidat împotriva lui Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului pentru Primăria Chișinăului, dar a pierdut cu puțin peste 49 la sută din voturi. În perioada 2012-2014, a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă și a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.

În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat pe Nicolae Timofti în funcția de șef al statului. Ulterior, însă, Dodon a declarat ca regretă votul său pentru Timofti.

Noul președinte vorbește rusa, engleza și franceza. S-a nascut în Sadova, raionul Călărași. Este căsătorit și are trei copii.


Igor DODON, noul preşedinte al Republicii Moldova, este un ADMIRATOR declarat al lui Vladimir PUTIN. De ce spunea despre adversara sa MAIA SANDU că este LESBIANĂ


Sute de  persoane au protestat, duminică noapte, în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău, cerând demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-la doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, relatează News.ro.

Cele mai grave neregului au apărut la secţiile din străinătate, unde alegătorii au aşteptat la cozi de sute de metri pentru a ajunge la urnele rămase fără bulentine de vot.

Tinerii au scandat sloganele de la protestele din 2009 care au avut loc în faţa sediului CEC.

Toate luminile stradale din faţa sediului autorităţii electorale au fost stinse, iar protestele au continuat în întuneric, cu drapele fluturate în aer.

Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Bucureşti şi Londra.

UPDATE ora 01.35 Mai mulți moldoveni din diasporă, din toate colțurile lumii, se arată dezamăgiți de rezultatele preliminare potrivit cărora Igor Dodon este noul președinte.

În grupul public „Adoptă un vot”, concetățenii noștri au scris staturi prin care își exprimă dezamăgirea și tristeațea.

„Mi-e frică să mă culc azi într-o țară democrată, iar maine dimineață să mă trezesc în una socialistă”, scrie o moldoveancă.

UPDATE ora 01.15   Traian Băsescu: „Prin votul lor, au dat o amânare parcursului european al ţării”

După ce au fost prezentate rezultatele preliminare, Traian Băsescu și-a exprimat compasiunea care o are pentru Republica Moldova.

Îmi pare rău, Maia Sandu, nu atât pentru tine, pentru că oamenii politici nu stârnesc niciodată compasiune, dar îmi pare tare rău pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Traian Băsescu.

În același context, a mai adăugat: „Prin votul lor, au dat o amânare parcursului european al ţării”.
La final, Traian Băsescu a conchis: „Oricum, eu voi continua să susţin parcursul european şi drumul către unirea cu România al ţării din stânga Prutului”.

UPDATE ora 01.00   Au fost procesate 98,65% procese verbale procesate  

Igor Dodon 53,79%

Maia Sandu - 46,21%  

UPDATE ora 00.45 Alexei Pușkov: Apusul pro-occidentalilor din Republica Moldova e logic

Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale din Duma de Stat a Rusiei, Aleksei Pușkov a scris pe pagina sa de facebook: „Liberalii pro-occidentali din Republica Moldova s-au încurcat în minciuni și au fost prinși furând. Asocierea cu Uniunea Europeană nu i-a oferit nimic, așa cum nu va oferi nimic Ucrainei. Apusul lor e logic. Amin”, a scris duminică Aleksei Pușkov pe Twitter.

UPDATE ora 00.37  IGOR DODON: „Voi fi președintele tuturor, și a celor care au votat împotriva mea. Începând de astăzi, sunt și președintele vostru. O să simțiți acest lucru.

O parte din discursul lui Igor Dodon:
Stimată oponentă politică. Cred că cu toții am înțeles că în această campanie electorală noi am învins. Când am trecut de 820.000 de alegători, noi am depășit limita de 50%. Sunt date preliminare. Vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor care mi-au încredințat viitorul lor și a acestei țări. Înțeleg responsabilitatea pe care o voi duce. Voi fi președintele tuturor, celor de dreapta și de stânga, cei care vor cu UE și Rusia.

Vreau să mă adresez oponentei politice, Maia Sandu. Vreau să vă felicit pentru un rezultat foarte bun, să vă mulțumesc pentru o campanie electorală dură. Nu avem însă nevoie de ură în societate.

Celor care au votat-o pe Maia Sandu: voi lua în calcul toate dorințele dvs, dar haideți să liniștim spiritele. Diferența totuși este destul de mare. Sunt gata chiar mâine să avem o întrevedere ca să rezolvăm lucrurilor.

Celor din diasporă: stimați prieteni, vă stimez pe fiecare, chiar dacă ați votat împotriva mea. Începând de astăzi, sunt și președintele vostru. O să simțiți acest lucru.
Precizăm că la acest moment, din cele 97,45% de procese verbate prelucrate, Dodon a acumulat 54,7%.

UPDATE ora 00.00: Au fost procesate 96,83% dintre procesele verbale:

Igor Dodon -  55,17%

Maia Sandu - 44,83%

UPDATE ora 23.59 Cum au votat băștinașii lui Igor Dodon

În localitatea de baștină a liderului PSRM, Igor Dodon, în primul tur la urne s-au prezentat 1 107 persoane. 624 dintre aceștia au votat pentru Dodon, în timp ce alți 416 au votat pentru Maia Sandu.

În cel de-al doilea tur de scrutin la Sadova au venit cu 54 de persoane mai mult. Totuși Igor Dodon a obținut mai puține voturi decât în primul tur.  

Astăzi pentru acesta au votat 586 de persoane, în timp ce pentru liderul PAS, Maia Sandu, au votat 575 de persoane. 

UPDATE ora 23.57   Cum s-a votat în comuna Risipeni, localitatea de baștină a Maiei Sandu

Candidatul Maia Sandu a obținut 619 voturi din 966 în localitatea sa de baștină - Risipeni, raionul Florești. Față de turul I, mai mulți consăteni de-ai săi au votat pentru ca Sandu să devină președinte. Totodată, au ieșit la vot cu 59 de oameni mai mult decât în turul I

Astfel, la Risipeni, Maia Sandu acumulează 64,08% din voturi, în timp de Igor Dodon ia 35,95%. 

Totuși, fiidcă în turul I oamenii au votat pentru mai mulți candidați, Maia Sandu a acumulat atunci 493  de voturi, iar Igor Dodon - 300. 

Vedeți datele comparative pentru:

Primul tur:

Al doilea tur:

UPDATE ora 23.55 În câteva localități din Republica Moldova au fost procesate 100% din procesele verbale.

Liderul PSRM, Igor Dodon a câștigat în Găgăuzia iar liderul PAS, Maia Sandu a câștigat în Telenești.

Comments