Alegerile parlamentare din Hong Kong, amanate cu un an pe fondul pandemiei de coronavirus

Alegerile parlamentare din Hong Kong,

Alegerile parlamentare din Hong Kong, amanate cu un an pe fondul pandemiei de coronavirus

Carrie Lam, lidera administratiei din Hong Kong, este cea care a facut anuntul privind amanarea alegerilor din 6 septembrie pentru locurile din legislatura orasului, pentru un an, ca urmare a cresterii caurilor de infectie cu coronavirus. Vestea a venit insa ca un trasnet pentru reprezentantii opozitiei, care mizau pe un castig de voturi.

Opozitia spera sa castige o majoritate istorica in Consiliul legislativ, unde doar jumatate dintre scaune sunt alese direct, iar cealalta jumatate este ocupata in mare parte de numiti pro-Beijing.

Lam, care nu a oferit presei o noua data pentru scrutinul ce tocmai a fost amanat, a declarat reporterilor ca decizia de astazi a fost cea mai dificila decizie luata in ultimele sapte luni.

Ea a spus ca decizia a avut ca scop protejarea sanatatii oamenilor.

Hong Kong-ul se confrunta in acest moment cu o crestere a numarului de imbolnaviri, numai astazi raprotand 121 de cazuri noi de infectie cu virusul SARS-CoV-2. Opozitia acuza, insa, guvernul ca foloseste pandemia de coronavirus ca pretext pentru a bloca votul cetatenilor, in conditiile in care, inainte de declansarea crizei sanitare, orasul a fost scena unor masive proteste, de-a lungul mai multor luni, demonstrantii militand pentru pastarea autonomiei fata de China in contextul unor controversate proiecte de legi privind extradarea.

Comments