ALERTA IN FRANTA

ALERTA IN FRANTA - 15.000 de francezi, suspecti de radicalizare

foto: www.politico.eu

ALERTĂ ÎN FRANȚA  Aproximativ 15.000 de persoane urmărite de serviciile secrete sub suspiciunea de radicalizare trăiesc în prezent în Franţa, a declarat premierul francez Manuel Valls duminică, într-un interviu pentru Europe 1. Anterior, autorităţile vehiculaseră numărul de 10.000.

„Ameninţarea este maximă, am văzut acest lucru şi în ultimele zile, în ultimele ore, dar şi în momentul în care vorbim”, a declarat şeful Guvernului după descoperirea unei maşini pline cu butelii de gaz în centrul Parisului şi după arestarea mai multor suspecţi, scrie News.

„În fiecare zi, serviciile de informaţii, Poliţia, Jandarmeria, în fiecare zi dejoacă atentate, dezmembrează filiere irakiano-siriene”, a subliniat el. „Avem aproape 700 de jihadişti care luptă în Irak şi în Siria. Printre ei se află 275 de femei, mai multe zeci de minori”, a explicat Valls.

În plus, „196 de jihadişti (francezi – n.r.) au murit în Irak şi în Siria”, a adăugat oficialul. Premierul a anunţat şi că, în prezent, „1.350 de persoane sunt vizate de anchete şi se află în arest”. Sâmbătă, ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a declarat că Poliţia franceză a arestat, din ianuarie până în prezent, 293 de persoane acuzate de terorism.

Cel mai recent atentat dejucat viza gara Lyon din Paris. Complotul a fost pus la cale de trei femei arestate joi, în ancheta vizând o maşină cu butelii de gaz găsită abandonată în apropiere de catedrala Notre-Dame din Paris.

Nu a fost descoperit niciun dispozitiv de detonare a buteliilor de gaz în automobilul abandonat, iar autorităţile cred că a fost un test pentru un atentat ulterior. Mai multe documente cu înscrisuri în arabă au fost găsite în interiorul autovehiculului.

Oficialii sunt îngrijoraţi că maşina a staţionat timp de două ore în apropiere de Notre-Dame, o zonă turistică aglomerată, unde parcarea este interzisă, deşi mai multe persoane au alertat poliţia.

Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în atentatele teroriste care au zguduit în ultimul an şi jumătate Franţa. De asemenea, autorităţile franceze rămân în alertă maximă de atentate teroriste, după ce liderii ISIS au făcut un apel pentru lansarea de noi atacuri în Hexagon.

Sursă

Comments