Alex Gavan: Aspretele, pestele fosila vie vechi de 65 de milioane de ani, aflat in pragul disparitie...

"Aceasta dimineata ne daruieste una dintre cele mai minunate vesti. Este legata de pestele nostru national, aspretele - Romanichthys valsanicola, specia de folsila vie, veche de 65 de milioane de ani si contemporana cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafata planetei. Este cel mai rar peste din Europa si, dupa unele estimari, chiar din lume. Sunt emotionat sa va impartasesc ca, pentru prima data dupa multi ani, aspretele se destainuie oamenilor in imagini video. A fost identificat in jurul orei 8, in zona satului Bradetu, de catre colegii si prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor si Marcus Drimbea (reprezentand partenerii nostri de la Asociatia Aqua Crisus), aflati in cadrul unei sesiuni de pescuit stiintific pe valea Valsanului, ce analizeaza impactul amenajarilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei", a declarat Alex Gavan, pentru News.ro. Alex Gavan subliniaza ca, desi in 1956, cand a fost descoperit, aspretele se mai regasea si in raurile Arges si Doamnei, din cauza modului neintelept in care oamenii aleg sa exploateze resursele planetei, in prezent, arealul sau este limitat la o portiune de doar cativa kilometri pe un singur rau, izvorator din Muntii Fagarasului.

Conform activistului de mediu, au fost identificate incidental 12 exemplare de asprete in unul dintre cele doua sectoare de monitorizare studiate.

"Imediat in amonte de arealul in care a fost identificata specia exista nu mai putin de 3 fragmentari antropice ale albiei, fragmentari impasabile de catre asprete si alte organisme acvatice. Acestea fac imposibila migratia aspretelui in amonte de ele. Fragmentarea habitatului speciei in sectoare extrem de reduse creste considerabil riscul disparitiei speciei, risc deja aflat la cote maxime. In cadrul proiectului nostru am inclus si asigurarea conectivitatii raului prin construirea de scari de pesti sau chiar eliminarea totala a acestor fragmentari, acolo unde conditiile o impun", explica Alex Gavan.

Totodata, el aminteste ca, potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului Arges, "pentru asprete, cea mai importanta specie de peste din zona, principalul pericol il reprezinta nerespectarea debitului de servitute de la barajul Valsan" de catre Hidroelectrica, compania care administreaza barajul. Statul roman detine, prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, 80% din actiunile companiei, iar restul de 20% apartin Fondului Proprietatea.

"Cea mai profitabila companie de stat din Romania nu respecta legea apelor. Practic, statul roman isi incalca astfel propriile legi, uitandu-se doar la profitul de natura strict financiara, in detrimentul biodiversitatii. Iar toate astea se intampla in conditiile in care, conform suplimentului pentru ape dulci al raportului Planeta Vie pentru 2020 al WWF, "speciile de apa dulce sufera un declin de 4% pe an, fiind mai amenintate cu disparitia decat speciile terestre. Intreruperea rutelor de migratie ale pestilor reprezinta o cauza responsabila pentru acest declin." De asemenea, conform aceluiasi raport, am pierdut aproape 70% din populatiile de vertebrate din fauna salbatica, in medie, in ultimii 50 de ani", argumenteaza Alex Gavan.

Comments