Alexander Adamescu poate fi extradat in Romania. A pierdut procesul din Marea Britanie - DEFINITIV

Alexander Adamescu poate fi extradat in

Alexander Adamescu poate fi extradat in Romania. A pierdut procesul din Marea Britanie - DEFINITIV

Adamescu Jr. a pierdut procesul privind extradarea de la Curtea Superma a Regatului Unit dupa ce nu a adus probe esentiale pentru schimbarea primei decizii a instantei. Astfel ca a fost mentinuta decizia instantei inferioare, din aprilie 2018, potrivit careia Alexander Adamescu poate fi extradat in Romania, unde este acuzat de dare de mita.

Fiul fostului om de afaceri sustine ca este victima unei persecutii politice si ca extradarea sa ar reprezenta o incalcare a drepturilor omului in legislatia europeana, scrie ziare.com.

Alexander Adamescu este sub mandat international de arestare emis in 2016 de Inalta Curte de Casatie si Justitie de la cererea DNA.

Fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu este acuzat ca i-ar fi mituit pe judecatorii Ion Stanciu si Elena Roventa de la Tribunalul Bucuresti, cu 15.000 de euro si 23.000 de euro, pentru a obtine hotarari favorabile in cadrul unor proceduri de insolventa care vizau firmele familiei.

Alexander Adamescu a fost arestat in vara anului 2016, acuzat fiind de dare de mita, ulterior a fost insa eliberat pe cautiune. Adamescu Jr. a fost arestat din nou, in martie 2018, a fost capturat la Londra, dupa ce o instanta londoneza a constatat ca acesta ar fi folosit acte false in timpul judecarii procesului de extradare. El a stat mai bine de jumatate de an intr-o inchisoare londoneza, dupa ce instanta britanica a descoperit ca a folosit pentru extradare un document fals, atribuit Administratiei Penitenciarelor din Romania, in care se reclamau conditiile grele din inchisorile romanesti.

Spre sfarsitul anului 2018, Adamescu a fost eliberat. Acesta asteapta finalizarea procedurii de predare in Romania.

Alexander Adamescu nu a avut succes nici cu plangerea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In aprilie 2019, CEDO i-a respins plangerea impotriva mandatului de arestare in lipsa emis de autoritatile romane in martie 2016.

In 27 mai 2016, Adamescu senior a fost condamnat definitiv la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare, impreuna cu magistratii implicati in acest dosar. Dan Adamescu a murit pe 24 ianuarie 2017, in timp ce isi executa sentinta iar fiul sau a fugit din tara.

Comments