Alexandru Rafila, despre propunerea lui Iohannis privind vaccinarea obligatorie: "Autoritatile sunt...

Medicul a acuzat autoritatile ca sunt "defazate", in contextul in care propun masuri dupa ce problemele de sanatate publica sunt deja majore.

"E o propunere care poate fi discutata. Totusi, aceste propuneri cred ca trebuiau facute mai degraba in Romania, decat de la New York, si discutate in Romania. Ideea aceasta a masurilor multiple, cu impact serios si asa mai departe, care sunt luate acum, dupa ce avem deja problema de sanatate publica majora, mi se par defazate, pentru ca, in mod evident, tarile care gestioneaza in momentul de fata foarte bine pandemia sunt cele care au luat masuri in timpul verii, nu au asteptat ca lucrurile sa devina necontrolabile. Asa ca orice discutie de acest gen trebuie facuta si cu reprezentantii profesionali ai medicilor, ai asistentilor medicali, trebuie implicate toate aceste entitati, incat sa discutam in primul rand de constientizare si de participare voluntara la aceasta activitate de vaccinare", a declarat Rafila, la RFI.

Citeste si: "Iohannis: Nu este normal ca unii medici sa dea mesaje anti-vaccinare. Va trebui sa devina obligatorie pentru anumite categorii din domeniile esentiale"

Deputatul PSD a mai adaugat ca increderea populatiei in vaccinare a scazut si din cauza lipsei de incredere in autoritati, care, in loc sa ia masurile necesare, au incurajat manifestarile care au accelerat transmiterea virusului.

"Acceptabilitatea din partea populatiei se bazeaza si pe increderea in autoritati. Sigur, nu politizez lucrul asta, e pur si simplu o observatie de bun-simt. Cand vezi ca autoritatile nu numai ca nu au facut nimic trei-patru luni de zile, dar au si incurajat diverse manifestari cu numar extrem de mare de persoane, care au accelerat transmiterea infectiei si acum sa vii dupa zece zile de la... ca pana in data de 10 septembrie n-am avut nici o problema de sanatate publica, in opinia autoritatilor, problemele au inceput din 11 septembrie si atunci discutam de obligativitate, de masuri dure si asa mai departe. Nu prea ofera prea multa credibilitate genul asta de comportament. Sigur, imi dau seama ca trebuie sa ajutam cu totii la oprirea pandemiei, dar cei care n-au facut nimic trebuie sa-si asume public lucrul asta si sa nu caute vinovati in alta parte, cand principalii vinovati sunt chiar ei. Adica oamenii cred ca ar avea mai mare incredere daca, stiu eu, primul-ministru, de exemplu, ar iesi in fata tuturor si ar spune: da, am gresit, nu am facut nimic, dar acum trebuie sa gasim o solutie impreuna la situatia de criza in care ne aflam. Fuga asta de raspundere, de asumare mi se pare intolerabila la acest nivel", a mai spus Rafila.

Comments