Alexandru Rafila il tolereaza pe Raed Arafat, dar nu prea: ,,Suntem in stare de alerta, nu de urgent...

,,Nu am avut ocazia sa vorbesc cu domnul Arafat. Tin sa precizez ca nu toate deciziile, ci unele anume vor fi mutate la minister, care are si disponibilitatea legala pentru ala ceva. Suntem in stare de alerta, nu de urgenta, deci masurile medicale trebuie implementate de Ministerul Sanatatii. Domnul Arafat lucreaza foare bine la transportul pacientilor, la la coordonare, dar masurile de santate publica sunt la minister. O propunere a Institutului de Sanatate Publica a fost respinsa de o structura din Comisia Tehnic CNSU, unde medicii au votat intr-un fel, iar cei care nu au astfel de studii au votat in alt fel. Nu trebuie sa se mai intample astfel de lucruri. Eu am lansat dezbaterea in spatiul public si sper ca domnul Arafat sa fie deschis dialogului, dar tin sa mentionez ca nu are nicio legatura cu impiedicarea evenimentului organizat de noi. Totusi, daca in anumite situatii se poate permite organizarea unui eveniment, trebuie sa lasi organizarea si altor evenimente identice", a declarat pentru REALITATEA PLUS Alexandru Rafila.

,,DSU si-a facut foarte bine treaba in Romania si domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist (...) dar politica de sanatate si sanatate publica o face Ministerul Sanatatii. Masurile de sanatate publica trebuie luate de Ministerul Sanatatii. Nu se poate ca aceste masuri cu impact pe sanatatea publica sa fie aprobate de o alta structura, ia MS sa raspunda...", a afirmat, miercuri, Alexandru Rafila, intrebat daca ia in calcul demiterea lui Raed Arafat.

Ministerul Sanatatii, exclus aproape complet din deciziile de sanatate publica privind pandemia

Ministerul Sanatatii a fost exclus aproape complet, anul acesta, din deciziile privind restrictiile impuse in diverse perioade ale pandemiei. Acest lucru a devenit foarte vizibil mai ales dupa plecarea lui Nelu Tataru de la conducerea institutiei, in iarna trecuta, si venirea echipei USR-PLUS.Deciziile privind restrictiile impuse in Romania din cauza pandemiei sunt luate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), condus pana acum de Florin Citu si Raed Arafat si aprobate apoi prin Hotarare de Guvern. Ele sunt propuse de un Grup tehnico-stiintific din cadrul CNSU, din care face parte un reprezentant al Ministerului Sanatatii, reprezentanti ai INSP, DSP, medici.

De asemenea, Ministerul Sanatatii nu a avut, pe tot parcursul campaniei de vaccinare, niciun cuvant de spus nici in privinta acesteia. De la bun inceput, campania de vaccinare a fost gestionata de CNCAV (condus de Valeriu Gheorghita), comitet aflat in subordinea directa a fostului premier Florin Citu. Singurul rol al Ministerului Sanatatii a fost sa asigure plata personalului din centrele de vaccinare. Atat in mandatul lui Vlad Voiculescu, cat si al Ioanei Mihaila, dinspre Ministerul Sanatatii s-au auzit acuzatii la adresa premierului si a Ministerului Finantelor ca, desi au fost ceruti, banii pentru plata personalului din centrele de vaccinare au intarziat luni intregi.

Comments