Alimentul care are termen de valabilitate chiar si mii de ani. Ce produse rezista o perioada foarte...

Expertii in alimentatie spun ca exista anumite alimente cu un termen de valabilitate mult mai mare fata de altele, astfel ca acestea nu ar trebui sa lipseasca din stocul nostru de provizii.

Cum se pastreaza mai mult timp alimentele

In timp ce multe mancaruri se pot strica destul de repede, altele au o valabilitate mult mai mare, ce le face perfecte pentru un depozit pe termen lung.

“Multe tipuri de mancare, nu toate, se strica din acelasi motiv, respectiv dezvoltarea microbilor”, explica Michael Sulu, expert in chimia alimentara de la University College din Londra, potrivit BBC.

Mancarurile pot fi pastrate prin uscare, acoprirea cu sare, congelare sau pastrarea in vid. Toate acestea sunt incercari de a limita cresterea microbilor si au fost folosite sub diverse forme de-a lungul istoriei.

Acoperirea cu sare este eficienta pentru ca inlatura umiditatea, creand un mediu in care microbii nu pot supravietui. Un mediu sarat previne buna functionare a celulelor bacteriilor.

Tipurile de mancare ce rezista ani de zile

“Sarea absoarbe lichidul din celulele microbilor, impiedicand ionii sa se deplaseze pe membranele celulare”, a explicat Sulu.

Acoperirea cu zahar poate avea acelasi impact. In general, alimentele bogate in zahar tind sa tina mai mult timp. In forma uscata, zaharul rafinat nu suporta nicio crestere a microbilor. Acest lucru s-a observat in cazul bomboanelor tari, care au un termen de valabilitate de mai multi ani.

Mierea are un termen de valabilitate aproape indefinit pentru ca este bogata in zahar si contine putina apa, motiv pentru care se pastreaza foarte bine. Mostre de miere vechi de aproape 3.000 de ani au fost gasite in mormintele nobililor din Georgia si in mormantul lui Tutankhamon din Egipt.

Vinul se pastreaza si el destul de bine. Cea mai veche sticla de vin, gasita intr-un mormant de pre vremea Romei Antice in Speyer, Germania, vine sa intareasca acest lucru, chiar daca recipientul nu a fost niciodata deschis.

Cu toate acestea, anumite sticle de sampanie Clicquot, vechi de 200 de ani, descoperite pe fundul Marii Baltice, au avut acelasi gust, lucru confirmat de scafandrul Christian Ekstrom, ce a gustat dintr-una din sticle.

Mancarea viitorului

In acest moment exista in lume anumite mancaruri create in laborator pentru a le creste valabilitatea. Michael Sulu spune ca alimentatia conceputa pentru calatoriile in spatiu reprezinta cel mai bun exemplu.

Creata cu scopul de a cantari cat mai putin si cu o valabilitate foarte mare, indiferent de fluctuatiile de temperatura, mancarea astronautilor este deshidratata si ambalata in vid.

Mancarea folosita pentru ratiile militarilor din Statele Unite poate si ea sa reziste timp de 3 ani la 27 grade Celsius. In plus, este menita sa reziste la alti factori la care mancarea comerciala nu poate face fata, cum ar fi lansarea acesteia dintr-un avion.

“Mancarea comerciala nu a a fost creata pentru a rezista prea mult pe rafturile magazinelor. Misiunea industriei comerciale este sa vanda produsele repede”, afirma Julie Smith, expert in alimentatie din cadrul armatei SUA.

“Alti inlocuitori ai mancarii ar putea fi consumati, precum Huel (inlocuitor pe baza de cereale, proteine vegetale si ulei de cocos) si orice derivt din acesta”, a mai spus Sulu.

Huel, compania ce produce derivate alimentare, foloseste uscarea la rece si moraritul pentru a crea pudre vegetale fara niciun pic de lichid in ele. Acest proces asigura o valabilitate mult mai mare a produselor.

“Controlul vine din modul in care sunt ambalate produsele. Verificam totul pentru a fi siguri ca pastram igiena alimentara. Impachetarea trebuie sa fie deasemeni sterila, asa ca folosim aburi sau acid pentru a inlatura microbii care sunt prezenti de obicei pe ambalaje”, a explicat Rebecca Williams, nutritionist la Huel.

Asadar, pe viitor este posibil ca omenirea sa se indrepte tot mai mult catre astfel de alimente, ce pot fi depozitate pe termen lung, putand fi folosite si dupa mai multi ani de pastrare in stocul de provizii.

Precizare: Acest articol este scris cu titlu informativ si nu implica indemnul ca cititorii sa-si creeze provizii de alimente precum cele enumerate mai sus. In plus, anumiti bolnavi (de exemplu diabetici) ar trebui sa tina cont de recomandarile medicilor inainte de a achizitiona astfel de produse alimentare.

Articol preluat de pe Fanatik.ro.

Comments