AMANAREA alegerilor parlamentare, in linie dreapta: se pot organiza PESTE TERMEN, la cel mult 3 luni...

Curtea Constitutionala a stabilit, in motivarea deciziei prin care permite legii prin care Parlamentul poate sa stabileasca data alegerilor parlamentare, ca hotararea Guvernului Orban prin care a fost deja stabilita ziua de 6 decembrie nu va mai avea efecte dupa ce intra in vigoare legea votata de parlamentari. Practic, CCR a declarat constitutionala competenta parlamentarilor de a stabili data alegerilor legislative. Astfel ca, dupa 30 de ani, Guvernul nu va mai stabili, ca de obicei, data alegerilor pentru Parlament, ci Legislativul insusi.

Reamintim ca legea votata de parlamentari pentru stabilirea organizarii noilor alegeri pentru urmatoarea Legislatura de patru ani nu este in vigoare, pentru ca nu a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestei legi, prin derogare de la legea 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, data alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor ce vor fi organizate ca urmare a expirarii mandatului Parlamentului, aflat in curs de exercitare la data intrarii in vigoare a aceste legi, se stabileste prin lege organica cu cel putin 60 de zile inainte.

Seful statului are la dispozitie zece zile sa decida daca o promulga sau o trimite Parlamentului la reexaminare. pentru inca alegerilor isi va inceta efectele odata cu intrarea in vigoare a acestui act normativ.

Mandatul actualului Parlament expira pe 20 decembrie. Guvernul a decis pe 3 septembrie prin HG ca data alegerilor parlamentare sa aiba loc pe 6 decembrie.

In Motivarea Curtii Constitutionale publicata miercuri se arata ca stabilirea datei alegerilor dupa expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organica, iar inainte de expirarea mandatului, prin lege ordinara.

La finalul lunii septembrie, CCR a respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis si a Guvernului asupra Legii privind unele masuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, ca urmare a incetarii mandatului Parlamentului ales in decembrie 2016. Decizia de respingere a fost luata cu 5 voturi "pentru" respingerea sesizarii si 4 voturi "impotriva", judecatorul Daniel Morar facand Opinie separata la decizia CCR.

,,Curtea constata ca stabilirea datei alegerilor dupa expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organica, iar inainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinara. Astfel, daca Parlamentul opta ca data stabilirii alegerilor parlamentare sa fie hotarata prin lege ordinara, aceasta insemna ca data antereferita trebuia sa se plaseze in interiorul duratei de 4 ani a mandatului Camerelor, insa, prin art.1 alin.(1) din legea criticata, Parlamentul a optat pentru adoptarea unei legi organice de stabilire a datei alegerilor, ceea ce inseamna ca alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, asadar, intr-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor", se precizeaza in motivarea CCR, la punctul 157.

CCR mai spune ca ,,nimic nu impiedica Parlamentul sa deroge de la reglementarea de drept comun referitoare la autoritatea competenta sa stabileasca data alegerilor parlamentare", potrivit pct 79 din Motivarea Deciziei nr 678/2020.

,,Avand in vedere cele expuse, rezulta ca Parlamentul are deplina competenta de a stabili data alegerilor printr-o lege ordinara sau organica, dupa caz, in functie de decizia politica de a organiza alegeri in interiorul mandatului Camerelor sau in termenul de 3 luni consecutiv expirarii acestuia. In lipsa unei legi de stabilire a datei alegerilor parlamentare, acestea pot avea loc doar in interiorul duratei mandatului de 4 ani al Camerelor, alegerile organizandu-se la termen, pe cand, in conditiile unei asemenea legi, se pot organiza alegeri parlamentare atat la termen, cat si peste termen, decizia politica in acest sens apartinand in exclusivitate Parlamentului", mai arata CCRl la pct 147.

CCR a respins pe 29 septembrie sesizarea presedintelui Klaus Iohannis si a Guvernului asupra Legii privind organizarea alegerilor parlamentare. CCR a decis ca Parlamentul decide data alegerilor urmatorului Legislativ, si nu Guvernul.

Reamintim ca deputatul independent Adrian Dohotaru a depus la inceputul lunii octombrie un proiect de lege prin care propune ca scrutinul pentru alegerea Parlamenului sa aiba loc in data de 14 martie, in loc de 6 decembrie, asa cum este deja stabilit. Initiativa vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis, pe 29 septembrie, ca Parlamentul este cel care decide data alegerilor legislative.

Comments