Amenda de 75.000 de lei data de Garda de Mediu dupa ce s-a semnalat miros urat in zona Statiei de Ep...


Comisarii Garzii de Mediu Botosani au aplicat, vineri, o amenda de 75.000 de lei, dupa ce, in urma unei reclamatii, la analize s-a constatat ca valorile maxime de poluati au fost depasite in zona Statiei de Epurare Ape Uzate Dorohoi si a localitatii Broscauti, relateaza Stiri.botosani.ro.


,,Pe amplasamentul Statiei de epurare ape uzate (SEAU) a municipiul Dorohoi cat si in zona adiacenta a acesteia se simtea disconfort olfactiv rezultat al functionarii statiei. S-a verificat raul Jijia la intrarea in localitatea Broscauti aval de SEAU Dorohoi si s-a constatat disconfort olfactiv, iar apa prezenta o culoare albicioasa - opaca", a transmis Garda de Mediu Botosani.


In urma analizei Situatiei indicatorilor de calitate pentru apele uzate (valori pentru doua zile consecutive influent-efluent), a rezultat faptul ca valorile inregistrate se situeaza peste valorile limita prevazute de lege.


Astfel, pe proba de control prelevata de Sistemul de Gospodarire a Apelor Botosani din efluentul statiei de epurare Dorohoi s-a constat depasirea limitelor maxime admise ale poluantilor in cursul de apa Jijia pentru: amoniu, fosfor total, detergenti, sulf si hidrogen sulfurat.


Potrivit Garzii de Mediu Botosani, a reiesit ca, in perioada februarie - mai 2024, SEAU Dorohoi a necesitat reparatii si schimb de piese pentru a se asigura functionarea tuturor treptelor de epurare.


,,In aceasta perioada SEAU Dorohoi nu a fost exploatata intocmai prescriptiilor din cartea tehnica si nu s-au asigurat mijloacele necesare functionarii tuturor treptelor de epurare, fapt dovedit de rapoartele de incercare efectuate atat de operatorul economic cat si de SGA Botosani", a precizat Garda de Mediu Botosani.


In urma celor constatate, s-au impus un numar de 7 masuri cu termen pentru remedierea neconformitatilor constatate si s-a aplicat sanctiune contraventionala de 75.000 lei.


FOTO: Garda de Mediu Botosani


Comments