ANAF: 78 de firme interpuse in achizitii de autoturisme rulate au prejudiciat bugetul de stat cu 16...

Un numar de 78 de firme din alte state membre ale Uniunii Europene, interpuse in achizitii intracomunitare de autoturisme rulate, in valoare de 80 milioane de euro, care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro, au fost identificate in Romania in perioada 2022 – 2023, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), informeaza AGERPRES.

„In contextul intensificarii verificarilor comertului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea si impiedicarea fraudarii bugetului de stat, in perioada 2022- 2023, in Romania, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse in achizitii intracomunitare de autoturisme rulate (in valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro. ANAF recomanda analizarea cu atentie a acestor achizitii, avand in vedere ca tranzactiile utilizeaza firme interpuse din Bulgaria si Slovacia pentru refacturarea autoturismelor, 95% dintre ele fiind de tip „fantoma”. Astfel, se previne pierderea sumelor platite la achizitionarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania si Franta, prin intermediul platformelor de vanzare online”, avertizeaza ANAF.

In context, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF monitorizeaza intensiv achizitiile intracomunitare de autoturisme de lux rulate. In data de 16 martie, acestia au verificat 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state si 67 de platforme si trailere de transport autoturisme rulate, in punctele de trecere a frontierei din Nadlac, Varsand, Turnu si Cenad.

Astfel, au fost identificate si indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau Romania catre Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantoma” din Slovacia, Italia sau Ungaria.

„Pentru prevenirea riscului fiscal al descarcarii si valorificarii acestora s-au verificat atat furnizorii si beneficiarii reali, cat si traseul transportului, iar transportatorii au fost instiintati ca trebuie sa descarce in Romania doar in prezenta inspectorilor antifrauda fiscala. Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate in fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR si Eurofisc, din platformele de anunturi online si din petitii sau sesizari”, precizeaza ANAF.

The post ANAF: 78 de firme interpuse in achizitii de autoturisme rulate au prejudiciat bugetul de stat cu 16 milioane euro appeared first on ZiarMM.

Comments