Animale care fascinau lumea antica. Cum au ajuns calul, sarpele si cainele simbolurile civilizatiilo...

Între lumea antică şi animale a existat o legătură foarte puternică. Atât de puternică, încât unele animale au devenit simbolurile unor civilizaţii antice. Radu Zăgreanu, cercetător şi arheolog din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud ne-a ajutat să identificăm top 5 cele mai interesante animale care au devenit simbolurile civilizaţiilor antice. 

1. Calul – acest animal a fost unul dintre simbolurile tuturor civilizaţiilor care mergeau călare. Se pare că conducătorii erau îngropaţi cu tot cu cai. Arheologii au găsit statui cu cai şi chiar reprezentări în peşteri, semn că acesta a rezistat destul de mult. Calul apare în mai toate civilizaţiile antice, păstrându-se până în creştinism, când semnificaţia sa a fost modificată. Acest animal a fost preluat în perioada medievală de către nobili, care l-au pus pe steme şi blazoane. 

2. Cerbul – acest animal sălbatic s-a numărat printre simbolurile populaţiilor nomade care obişnuiau să vâneze. Cerbul apare mai ales pe podoabe, harnaşamentul cailor, pe coifuri. Acest animal sălbatic a fost mai întâlnit la celţi şi sciţi, precum şi în lumea asiatică. 

3. Câinele – în Asia Mică, acest animal însoţea vânătorii şi era considerat protectorul casei. Acesta era îngropat aproape de casă, în locuri speciale, pentru că se credea că va proteja locuinţa respectivă. Atunci s-a şi început domesticirea sa. Potrivit vechiilor egipteni, greci, romani sau celţi, câinele era paznicul împărăţiilor nevăzute. El făcea legătura dintre lumea fizică şi cea metafizică.

4. Leul – este întâlnit în special în Egiptul antic şi în lumea mediteraneană. Acesta era un simbol al puterii şi un protector al mormintelor. Leul păzea şi cetăţile. În perioada medievală, leul ajunge foarte popular, fiind „adoptat” de multe case nobiliare din Europa. 

5. Şarpele – aproape toate civilizaţiile antice au o atracţie faţă de şarpe. Reprezentări ale şarpelui au fost găsite pe podoabe şi vase. Acesta era asociat, culmea, cu medicina, însoţind zeităţile „responsabile” cu vindecarea. Şarpele este mai des întâlnit în Asia Mică şi zona mediteraneană, unde ia conotaţii fantastice. 

Vă mai recomandăm:

Comments