Anthony Fauci, consilierul Casei Albe pe tema COVID, se declara "eliberat" de faptul ca nu mai trebuie sa se contrazica cu Trump

Anthony Fauci, consilierul Casei Albe pe

Anthony Fauci, consilierul Casei Albe pe tema COVID, se declara "eliberat" de faptul ca nu mai trebu...


Expertul imunolog american, care a avut o relatie complicata cu fostul presedinte al SUA, a revenit in sala de presa a Casei Albe, dupa ce Joe Biden a lansat o strategie nationala pentru combaterea epidemiei Covid, scrie The Guardian.


Anthony Fauci, cel mai important expert in boli infectioase al SUA, a vorbit joi despre "sentimentul eliberator" pe care il are dupa plecarea lui Donald Trump de la Casa Alba.


"Ideea de a putea veni aici, a vorbi liber despre ceea ce cunosti, despre dovezi, stiinta este un sentiment eliberator", a spus declarat specialistul in imunologie.


Fauci, directorul Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase, a fost direct implicat in coordonarea masurilor de combatere a epidemiei COVID.


El a avut insa o relatie dificila cu fostul presedinte si a fost tot mai clar subminat si indepartat din comunicarile publice.


In octombrie, in timpul campaniei electorale, Trump ar fi spus staff-ului sau ca "Fauci este un dezastru".


Public, fostul presedinte a fost ceva mai retinut. Dar la un miting din noiembrie la care participantii au strigat "Demite-l pe Fauci!", Trump a sugerat ca ar putea sa faca acest lucru.


Fauci a explicat si de ce a avut o relatie dificila cu fostul lider de la Casa Alba. "Am spus intotdeauna totul si asta mi-a creat uneori probleme", a recunoscut el.


"Unele afirmatii m-au facut sa ma simt inconfortabil, deoarece nu erau bazate pe stiinta", a continuat acest expert in varsta de 80 de ani care se bucura de o imensa popularitate in tara.


El a precizat ca a fost deranjat de sprijinul adus in martie de Donald Trump hidroxiclorochinei, un medicament antimalaric care nu si-a dovedit eficienta in fata coronavirusului.


"Nu aveam nicio placere sa il contrazic pe presedinte", a afirmat el joi. "Si nu prea am simtit ca puteam vorbi fara sa avem de infruntat repercusiuni", a continuat Anthony Fauci.


Totusi, in vreme ce noul presedinte Joe Biden a criticat dur campania de vaccinare inceputa de administratia Trump, Fauci a insistat ca noua echipa "nu incepe de la zero".


El a oferit si un mesaj optimist americanilor. "Daca reusim sa vaccinam 70%-85% din populatie pana la sfarsitul verii, mijlocul verii, cred ca vom reusit, la toamna, sa ajungem intr-un oarecare grad de normalitate", a declarat Fauci.


Comments