AR TREBUI SA NE INGRIJORAM? – Seful administratiei judetene din Maramures, pesedistul Zetea, sufera...

SELFITA LUI ZETEA. Inainte de orice reactie, priviti fotografiile care ilustreaza aceasta scriere, sunt edificatoare. In toate acestea apare presedintele Consiliului Judetean Maramures, forul administrativ al judetului, pesedistul Gabriel Valer Zetea. Toate fotografiile au un numitor comun: fotograful, acestea fiind facute chiar de Zetea. In limbajul utilizatorilor retelelor de socializare, selfie-uri.

&

Nu judecam penibilul situatiei, in fond Zetea are, ca si alt individ traitor intr-o societate democratica, si libertatea de a se autoprezenta in ipostaze penibile. Insa autoincluderea sefului administratiei maramuresene in categoria persoanelor care simt nevoia obsesiva sa publice fotografii cu propria persoana in media de socializare, definita in anul 2014 ca selfita (selfitis) si clasificata de psihologi si psihiatrii drept "o problema psihica, suferinzii avand nevoie de ajutor", ar trebui sa ne ingrijoreze? Sa vedem…

&

Lipsa de incredere si preispozitia la adictie

&

Zetea nu-si face poze (penibile) doar cand se intalneste in cate-un aeroport cu vreun cantaret/cantareata, a ajuns sa-si faca poze pe pista aeroportului, singur in birou, cu propriul consilier personal in postura de spectator un meci de handbal (in ipostaza suava), in fata unor cladiri, la concursuri de fitness, la sedinte… Priviti pozele. Si acum, urmeaza explicatia oamenilor de stiinta…

&

In urma unor cercetari distincte a reactiilor suferinzilor de selfitis, psihologi de la Nottingham Trent University din Marea Britanie si Thiagarajar School of Management din India, precum si psihiatri prestigiosi ai Asociatiei Americane de Psihiatrie, au clasificat acest comportament (selfitis) ca tulburare psihica.

&

De altfel, pentru evaluarea gradului de severitate al acestei afectiuni a fost conceputa o scala numita Selfitis Behaviour Scale (Scala Comportamentala pentru Selfita), de la 1 la 100, pentru evaluarea acestei tulburari.

&

In urma unui studiu stiintific, ale carui concluzii au fost publicate in ,,International Journal of Mental Health and Addiction", s-au detectat trei niveluri de selfita: la nivel limita (cuprinde acele persoane care isi fac selfie-uri de cel putin trei ori pe zi, insa nu le publica pe retelele de socializare), la nivel acut (persoanele publica online selfie-urile – aici se incadreaza si seful administratiei judetene din Maramures, pesedistul Zetea) si la nivel cronic (in care sunt incadrati utilizatorii de retele de socializare resimt o nevoie incontrolabila de a-si face fotografii si de a publica de cel putin sase ori pe zi).

&

&

Conform concluziilor cercetarilor acestei tulburari psihice, persoanele care sufera de selfita au nevoie de atentie si, de multe ori, manifesta o lipsa de incredere in sine sperand ca prin publicarea imaginilor cu ei insisi sa isi imbunatateasca statul social si sa fie integrate intr-un grup. De asemenea, acestia pot manifesta "simptome similare cu alte comportamente de predispozitie la adictie", dua cum a precizat dr. Janarthanan Balakrishnan, cercetator asociat la Departamentul de Psihologie de la Nottingham Trent.

&

Nu cred ca intelege cineva care este motivul pentru care Zetea, de exemplu, a dezvoltat acest comportament potential obsesiv, dar in conditiile in care psihologii si psihiatrii inca mai cerceteaza metode de tratament pentru a-i ajuta pe cei mai afectati, intrebarea ,,Ar trebui sa fim ingrijorati ca administratia judeteana, strategiile si bugetul public al Maramuresului este sub controlul unei persoane care sufera de o tulburare psihica in faza acuta?" are un singur raspuns: afirmativ.

&

Catalin VISCHI

Comments