ART7.FM - Salonul European de Fotografie, in Baia Mare

ART7.FM  Doisprezece fotografi din România și doi invitați din străinătate deschid prima ediție a Salonului European de Fotografie Baia Mare. Vernisajul va avea loc în prezența artiștilor, sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 17, la Cinema Minerul. Unic ca amploare pentru regiunea de Nord a României, evenimentul, organizat la inițiativa Fundației Baia Mare 2021, va regrupa 14 expoziții personale, care pun în balanță tradiția și rigoarea documentară cu cele mai importante subiecte ale momentului, cadrele spontane cu experimentele de compoziție.

Manifestare de o amploare fără precedent pentru regiune, Salonul European de Fotografie Baia Mare deschide dialogul despre puterea narativă și proiectivă a fotografiei către noi audiențe și noi spații, aducându-i împreună pe: Hajdu Tamás, Oleg Tishkovets, Mihai Grigorescu, Ioana Moldovan, Vasile Dorolți, Alexandru Paul, Petruț Călinescu, Cristian Crisbășan, Dan Ioan Dinescu, Silviu Gheție, Tony Melvin, Olah Laszlo-Tibor, George Popescu și Remus Țiplea.

Baia Mare devine, în această lună, gazda a zeci de premii naționale și internaționale, dar și a unor serii de autor consacrate în albume și expoziții internaționale.

ART7.FM

Diversitatea abordărilor va oferi vizitatorilor un tur de forță prin fotografia românească a ultimilor ani, în cele mai interesate abordări ale sale: de la nudurile lui Cristian Crisbășan la peisajele mistice ale lui Mihai Grigorescu, de la reportajele de război sau de călătorie semnate de Ioana Moldovan, George Popescu sau Petruț Călinescu la metaforele vizuale surprinse de Hajdu Tamás, Vasile Dorolți sau Alexandru Paul. Fotografia, în toată puterea sa artistică, se poate dovedi frustră și provocatoare la Silviu Gheție și Oleg Tishkovets sau, la fel de bine, nostalgică și revelatoare la Tony Melvin, Remus Țiplea sau Dan Ioan Dinescu.

Baia Mare a oferit fotografiei naționale personalități puternice și talente unice, care au marcat viata cultural-fotografică a României din ultimii 20 de ani. Continuând această strălucită tradiție, orașul devine, începând cu acest an, o gazdă bună pentru cele mai interesante și relevante forme de limbaj fotografic. Cele 14 expoziții se vor derula în mai multe spații culturale: Cinema Minerul, Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Teatru Municipal Baia Mare, Muzeul de Istorie și Arheologie – Bastionul Măcelarilor, Biserica Catolică Sfânta Treime, Clădirea Millennium I, Clădirea Millennium II, Galeria Gazda – sediul Fundației Baia Mare 2021, Casa Lendvay și Galeria Partner.

Sala centrală din Cinema Minerul găzduiește expozițiile personale semnate de către Hajdu Tamás și Oleg Tishkovets. Vor prezenta împreună “Narațiuni Urbane”, două expoziții în oglindă.

Continuarea, AICI.

Comments