Artistul cubanez Alexis Fernandez Arce, vernisat cu ,,Autorretraso" la Bucuresti

Artistul cubanez Alexis Fernandez Arce, vernisat cu ,,Autorretraso" la Bucuresti

Artistul cubanez Alexis Fernandez Arce, vernisat cu ,,Autorretraso" la Bucuresti

Creator de la vârsta cea mai tânără, Alexis Fernandez Arce a studiat pictura în Cuba, expunând în Insulă şi în câteva ţări europene, trezind chiar interesul colecţionarilor privaţi.

În Cuba, Ziua Culturii cubaneze este sărbătorită în fiecare an la 20 octombrie, ca o recunoaştere a esenţei rădăcinilor cubaneze, pentru că prima oară în această zi din anul 1868, s-a cântat Imnul naţional cubanez; de atunci emoţionantele note ale Imnului de la Bayamo au însoţit mişcarea de independenţă a Cubei şi au ajuns până astăzi ca simbol al Patriei şi expresia concretă a caracterului patriotic al poporului cubanez.

Data a fost instituită pentru a comemora unul dintre evenimentele cele mai relevante din istoria patriei, intonarea pentru prima dată a Imnului Naţional cubanez, La Baymesa, cum a denumit-o poporul, pe când trupele mambise sub conducerea lui Carlos Manuel de Cespedes au eliberat oraşul Bayamo.

Istoria Inmului Naţional cubanez îşi are începuturile la 13 august 1867 când, scriitorului său, avocatul Pedro Figueredo, zis Perucho, i se propune în casa proprie să compună ”Marselleza noastră”; în dimineaţa următoare, luptătorul compunea melodia care mai târziu avea să devină Imnul Naţional al Cubei. La 8 mai 1868, Figueredo îi cere muzicianului Manuel Muoz Cedeno să orchestreze marşul; o lună mai târziu este interpretat  la Iglesia Mayor din Bayamo, dar nu a fost decât după 14 luni de la compunerea muzicii când s-au scris versurile.


Din acel 20 octombrie 1868, notele  fercvente ale Imnului de la Bayamo au însoţit toate luptele de independenţă cubaneze, şi au trecut prin timpuri până în zilele noastre ca simbolul Patriei şi expresia concretă a caracterului patriotic al poporului cubanez. De aceea, a  considera 20 octombrie ca Ziua culturii cubaneze înseamnă recunoaşterea, în primul rând, a esenţei rădăcinilor cubaneze.

Comments