Asistenta medicala de la DSP, RETINUTA de DNA: peste 3.500 de certificate FALSE de vaccinare anti-Covid

Asistenta medicala de la DSP, RETINUTA de

Asistenta medicala de la DSP, RETINUTA de DNA: peste 3.500 de certificate FALSE de vaccinare anti-Co...

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de Diana Patricia Barta, asistent medical in cadrul Directiei de Sanatate Satu Mare, acuzata de savarsirea infractiunilor de complicitate la luare de mita, complicitate la fals intelectual si complicitate la fals informatic, toate in forma continuata.

De asemenea, au fost retinute doua persoane fara calitate speciala, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la luare de mita, complicitate la fals intelectual si complicitate la fals informatic, toate in forma continuata.

Conform DNA, cei trei suspecti figureaza intre persoanele care ar fi intermediat legatura dintre asistentele medicale si registratorii din centrul de vaccinare Petea implicati in eliberarea certificatelor false de vaccinare si cei interesati de obtinerea acelor certificate.

Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau sa obtina adeverinte de vaccinare fara a le fi administrata doza de vaccin, cerand si primind in schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmisi asistentilor medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea, iar o parte li se "intorceau" drept recompensa pentru "serviciile" prestate.

Din probele administrate a reiesit ca, in perioada 8 septembrie - 2 noiembrie, la Centrul de vaccinare Petea figureaza in Registrul Electronic National de Vaccinare (RENV) un numar de 5.495 de persoane ca fiind imunizate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni ca peste 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic in centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

Saptamana trecuta, cinci persoane au fost arestate preventiv in acest caz, respectiv Daniela-Ioana Hoblea, asistenta medicala in cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilies si Horea Buriceanu, registratori; Voichita-Camelia Sim, asistent medical in cadrul DSP Bihor si o persoana fara calitate speciala.

Conform DNA, asistenta Daniela Hoblea si registratorii medicali Marc Ilies si Horea Buriceanu ar fi pretins si primit, in mod repetat, sume de bani cuprinse intre 250 si 300 de euro de la persoanele care doreau sa obtina adeverinte de imunizare si certificat digital european COVID, fara sa le fi fost administrate dozele de vaccin.

"Persoanele interesate ar fi apelat la suspectii mentionati de obicei prin intermediul unor persoane de incredere ale acestora din urma. Intre persoanele care ar fi intermediat legatura dintre cei patru suspecti din centrul de vaccinare Petea si cei interesati de obtinerea certificatelor false ar fi fost Voichita-Camelia Sim, asistent medical la Directia de Sanatate Bihor. In schimbul banilor, suspectii ar fi incarcat in Registrul Electronic National de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care in realitate nu primisera doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberata adeverinta de vaccinare si, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID", sustine DNA.

Procurorii spun ca mijloacele de proba au relevat existenta a doua moduri de actiune: persoana interesata s-ar fi prezentat la centrul de vaccinare, insa doza de vaccin nu ii era administrata sau, mai frecvent, persoana interesata nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverinta in schimbul sumei de bani solicitate.

In aceasta a doua situatie, arata anchetatorii, persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicatii telefonice ce permit transmiterea de fisiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspectilor Daniela Hoblea, Marc Ilies si Horea Buriceanu, in vederea introducerii datelor in RENV si a generarii adeverintei de vaccinare.

"Apoi, adeverintele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predarii acestora catre persoanele interesate, incasa si sumele de bani cu titlu de mita. Ulterior, intermediarii s-ar fi intalnit periodic cu suspectii Hoblea Daniela, Ilies Marc si Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu aceasta ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisa persoanelor intermediare pentru 'serviciile' lor", explica DNA.

Comments