ATENTIE LA CAINI – Ce obiecte de prin casa pot inghiti patrupedele

ATENTIE LA CAINI – Ce obiecte de prin casa pot inghiti patrupedele

ATENȚIE LA CÂINI Atenţie ce lucruri mărunte şi contondente laşi prin casă, în preajma câinilor, dar şi a pisicilor. Chiar dacă nu sunt deloc „apetisante”, animalele de companie le pot înghiţi, în joacă. Ajunse în esofag sau stomac, pot provoca afecţiuni grave şi chiar moartea, dacă nu sunt extrase la timp.

Pe medicul veterinar Constantin Ifteme nu-l mai uimeşte nimic. A văzut în stomacul animăluţelor de la jucării, obiecte textile, pietre, pungi, ace de cusut, săgeţi de plastic, până la tampoane şi prezervative. Ba chiar un pui de Labrador care măsura 50 cm lungime le-a întrecut pe toate după ce a reuşit să înghită o ventuză de 34 cm. Cât de mult i-a plăcut să facă asta nu reuşim să înţelegem. Cert este că se poate, se întâmplă, prin urmare aveţi mare grijă cum vă amenajaţi casa şi nu lăsaţi în raza vizuală a animalului niciun obiect tentant.

Toate aceste mărunţişuri, unele contondente şi periculoase, rămân blocate la nivelul esofagului, ajung în stomac şi chiar până în intestinul subţire. Apare un sindrom ocluziv, nu se mai produce digestia, iar animalul trebuie să ajungă urgent la medic. „Simptomele care trebuie să-ţi dea de gândit că animalul a înghiţit ceva sunt voma şi apatia. Dacă obiectul ajunge în intestin, voma este mult mai gravă şi animalul se deshidratează. Poţi să-i acorzi primul ajutor dacă obiectul înghiţit nu e unul contondent şi nu produce traumatisme la extragere. Faci acest lucru provocându-i voma prin administrare de apă cu sare”, te sfătuieşte specialistul.

Sursă info.

Sursă foto.

Comments