Aurescu, anunt dupa intalnirea cu omologul nigerian: Romania, angajata pe deplin in dezvoltarea relatiilor cu Republica Federala Nigeria

Aurescu, anunt dupa intalnirea cu omologul

Aurescu, anunt dupa intalnirea cu omologul nigerian: Romania, angajata pe deplin in dezvoltarea rela...

Aurescu a semnat, impreuna cu Onyeama, un memorandum de intelegere intre ministerele de Externe din cele doua tari.

"Vizita domnului ministru in Romania reprezinta o premiera in istoria noastra bilaterala recenta, pentru ca este prima oara in ultimii 30 de ani cand un ministru al Afacerilor Externe din Nigeria viziteaza Romania. Avem, acum, un prilej excelent pentru relansarea si consolidarea relatiilor de prietenie dintre tarile noastre, relatii de prietenie traditionale, consolidate de a lungul timpului, intr-un moment in care cooperarea la nivel international pentru depasirea provocarilor regionale si globale este mai stringenta decat oricand. Astazi, am avut ocazia ca impreuna sa semnam memorandumul de intelegere intre ministerele Afacerilor Externe ale celor doua tari care ne permite sa organizam mai bine interactiunea noastra si astfel sa stimulam mai bine, mai eficient cooperarea bilaterala in toate domeniile de interes comun", a afirmat Aurescu, intr-o declaratie de presa comuna cu omologul nigerian.

Potrivit lui Aurescu, consultarile au fost "foarte consistente, de substanta, pe foarte multe dimensiuni ale relatiei bilaterale, intr-o atmosfera de deschidere si prietenie".

"Romania este angajata pe deplin in dezvoltarea relatiilor cu Republica Federala Nigeria. De altfel, am discutat despre dinamizarea relatiilor noastre bilaterale, atat in ceea ce priveste dialogul politic si cel economic si sectorial si am constatat interesul nostru comun, real, concret pentru diversificarea cooperarii in foarte multe domenii: de la educatie, cultura si contacte interumane, la economie, inclusiv industria de aparare, securitate, inclusiv cea cibernetica, IT si digitalizare, energie, agricultura, respectiv in domeniul consular", a adaugat ministrul Aurescu.

Oficialul roman a mentionat ca exista un potential crescut in ceea ce priveste exportul de produse agricole din Romania catre Nigeria, inclusiv prin facilitarea exporturilor din Ucraina. Discutiile au vizat si facilitarea exporturilor de produse de origine animala din tara noastra pentru care trebuie obtinute certificatele necesare din partea autoritatilor nigeriene.

Totodata, a completat Aurescu, s-a convenit reactivarea Comisiei economice mixte bilaterale, ca mecanism de consultare intre Guverne si care va duce la dezvoltarea relatiilor economice.

"Sunt foarte multe oportunitati care trebuie transformate in realitate, avand in vedere potentialul existent, dar si faptul ca Nigeria este in prezent cea mai mare economie a Africii, cu importante resurse naturale, inclusiv cele mai importante resurse de petrol din Africa, Nigeria fiind pe locul 8 din lume la acest capitol. De altfel, am discutat si despre posibilitatea de a importa petrol si gaz din Nigeria", a explicat Bogdan Aurescu.

El a subliniat ca a incurajat cresterea numarului de tineri nigerieni care ar putea sa urmeze studii universitare in Romania, mentionand ca, in ultimii cinci ani, peste 1.400 de tineri din statul african au fost inmatriculati in tara noastra.

"Am discutat si despre solutiile oferite de autoritatile din Romania tinerilor studenti care doresc sa continue studiile dupa ce au fost nevoiti sa paraseasca Ucraina pe fondul razboiului din tara vecina", a indicat Aurescu.

Ministrul roman a mentionat ca, la intalnire, au fost abordate si teme privind evolutiile regionale recente din Europa de Est si din Africa Subsahariana, precum si situatia referitoare la razboiul din Ucraina.

"Am prezentat valorile noastre pe tema razboiului din tara vecina, inclusiv din perspectiva impactului asupra securitatii alimentare si securitatii energetice la nivel global si am reluat condamnarea in termenii cei mai fermi a agresiunii ilegale a Federatiei Ruse a impotriva Ucrainei. De asemenea, am evidentiat sprijinul pe care Romania l-a acordat refugiatilor ucraineni, dar si pentru repatrierea cetatenilor din alte tari, inclusiv cetateni ai Republicii Federale Nigeria, peste 1.160 de persoane din Nigeria, care locuiau sau studiau in Ucraina, fiind atunci in siguranta in Romania", a transmis Bogdan Aurescu.

Comments