Autoritatile georgiene sunt suspectate ca intentioneaza sa reia relatiile diplomatice cu Rusia

Autoritatile georgiene sunt suspectate ca intentioneaza sa reia relatiile diplomatice cu Rusia

Autoritatile georgiene sunt suspectate ca intentioneaza sa reia relatiile diplomatice cu Rusia


Guvernul georgian si cel rus colaboreaza in mod activ pentru redeschiderea Ambasadei Georgiei la Moscova si reluarea relatiilor diplomatice la aproape 16 ani de la razboiul dintre cele doua parti, relateaza publicatia online SOVA.


Informatia privind reluarea relatiilor diplomatice intre Tbilisi si Moscova a fost publicata initial de Matari TV, care citeaza o sursa apropiata dosarului. Potrivit surselor citate, autoritatile georgiene au inceput deja procesul de selectie a personalului diplomatic care urmeaza sa fie trimis la Moscova.


Posibilitatea redeschiderii misiunii diplomatice georgiene la Moscova este discutata mai ales in diaspora si in randul afaceristilor cu interese in cele doua state, noteaza SOVA.


Partidul ,,Visul Georgian", aflat la putere la Tbilisi, sustine ca informatia nu este adevarata si nu va redeschide ambasada la Moscova atata timp cat Rusia va ocupa teritorii din Georgia.


Cu toate acestea, liderul acestui partid, miliardarul Bidzina Ivanisvili, este suspectat de mentinerea legaturilor sale cu Rusia, unde a facut avere inainte de a intra in politica in 2012. De altfel, ,,Visul Georgian" a impus recent o lege impotriva ,,agentilor straini" similara, potrivit detractorilor, cu cea din Rusia, care este aplicata in scopul reprimarii vocilor critice.


Odata cu impunerea acestei legi, in pofida unor proteste masive in strada, liderii ,,Visului Georgian" s-au dedat unei retorici antioccidentale si unor critici la adresa Ucrainei, tara agresata de Rusia.


,,Visul Georgian" este suspectat ca intentioneaza sa apropie Georgia de Rusia si sa puna capat incet-incet cursului pro-UE si pro-NATO al tarii din Caucaz in timp ce pretinde ca il mentine.


Pe 10 mai, Vladimir Putin a ridicat interdictia de zboruri directe cu Georgia, pe care a impus-o in 2019, si a anulat regimul de vize pentru cetatenii georgieni. ,,Inca ca o provocare ruseasca", a comentat atunci presedinta prooccidentala a Georgiei, Salome Zurabisvili.


Purtat intre 7 si 16 august 2016, razboiul ruso-goergian s-a incheiat cu o incetare a focului care nu a rezolvat disputele dintre Osetia de Sud si Abhazia pe de o parte si Georgia de cealalta parte. Zece zile mai tarziu de la incheierea razboiului, Rusia a recunoscut Osetia de Sud si Abhazia ca state independente. Separatistii prorusi din Osetia de Sud isi doresc aderarea la Rusia, in timp ce autoritatile de la Tbilisi insista ca cele doua republici autonome - Osetia de Sud si Abhazia - sa se reintegreze in statul georgian.


Comments