AVEM CU CE – Zilele Europene ale Patrimoniului, celebrate in Maramures

AVEM CU CE – Zilele Europene ale Patrimoniului, celebrate in Maramures

AVEM CU CE. Zilele Europene ale Patrimoniului oferă publicului ocazia de a descoperi monumente istorice, situri sau zone mai puțin cunoscute, care în mod obișnuit nu sunt accesibile publicului larg.

În România acestea se sărbătoresc din anul 1992, fiecare ediție având o tematică care are ca scop promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.

Anul acesta, Zilele Europene ale Patrimoniulu au fost marcate printr-o serie de activități culturale care aduc în prim-plan meșteșugurile, tradițiile, dar și arhitectura și arta locală.

În acest sens, Direcția pentru Cultură Maramureș în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare a ales să organizeze un simpozion și o expoziție cu tematica „Rolul determinant al comunităților locale în activitatea de definire și protejare a patrimoniului cultural”.

VERNISAJ – Expoziţie de pictură şi fotografie

„Au fost invitați toți directorii de muzee din județ precum și toți deținătorii de colecții particulare sau custozii de case memoriale. În principal, acest colocviu profesional va încerca să găsească modalități de prezervare a autenticului în tot ceea ce înseamnă cultura populară a județului Maramureș, trăgând un semnal de alarmă dinspre abandonarea așa – numitei arhitecturi vernaculare”, precizează Ilie Gherheș, șef secție Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.

Cele două manifestări s-au desfășurat sâmbătă, 17 septembrie, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Secția Pavilionară, sala 3, începând cu ora 12.00.

Apoi a fost vernisată expoziția de obiecte autentice de cultură populară versus produse de cultură populară Kitsch.

VERNISAJ – “Dunărea, Dobrogea, Delta” în imagini expuse în Maramureș

Implicat în acest demers a fost și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare care propune vizitarea expozițiilor de la sediul Muzeului, expoziția permanentă și expoziția temporară „Mina Herja”. În data de 17 septembrie, Muzeul a organizat în parteneriat cu Asociația EcoLogic, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Clubul de Turism „Creasta Cocoșului”, o vizită la aria protejată Creasta Cocoșului.

„Plecarea se va face din Baia Mare de către un grup format din elevi ai Colegiului Națíonal „Gheorghe Șincai”, cadre didactice, personal din cadrul Muzeului, membrii ai asociației EcoLogic Baia Mare și membrii ai clubului „Creasta Cocoșului” cu un autobuz până la Hanul lui Pintea, de unde traseul se va continua pe jos.

Pe parcursul drumeției, specialiști din cadrul Muzeului de Mineralogie vor prezenta participanților modul de formare și caracteristicile geologice ale obiectivului vizitat.

Membrii Asociației EcoLogic, custozii acestei arii naturale protejate, le vor prezenta aspecte legate biodiversitatea zonei, activitățile tradiționale și turismul responsabil ca parte a integrării comunităților locale în protejarea patrimoniului”, a completat Ioan Denuț, director al Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Comments