Avertisment catre primariile care vor sa taie cablurile: „Ne aflam astazi in situatii critice&...

Primarul Timișoarei a tăiat pentru a elibera orașul de inesteticele cabluri aeriene. ANCOM spune că astfel de practici nu ar trebui urmate.

Expansiunea internetului a dus și la apariția a tot mai multor cabluri pe stâlpii orașelor. Infrastructura de internet poate fi realizată în aer sau subteran. Majoritatea au ales să facă asta cu cabluri legate de stâlpi pentru că este mai simplu și mai ieftin.

În Timişoara dar şi în Bucureşti autorităţile locale au tăiat cablurile de furnizare a serviciilor de internet aeriene, în încercarea de a determina furnizorii să recurgă la reţele subterane, dar în acest context clienţii au suferit întreruperi ale serviciilor.

Totuși, acum este o tendință ca aceste cabluri să se mute sub pământ, însă ANCOM spune că trecerea ar trebui să se facă treptat, nu abuziv cum s-a întâmplat în Timișoara. Deoarece, astfel, foarte multe persoane riscă să rămână fără internet sau semnal TV.

În ciuda existenţei un instrument legislativ eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii, ne aflăm astăzi în situaţii critice în care utilizatorii nu mai beneficiază de servicii de telefonie sau internet din cauza unor intervenţii în forţă, arată un comunicat transmis joi de ANCOM.

„Ne aflăm astăzi în situaţii critice, în care utilizatorii nu mai beneficiază de servicii de telefonie sau internet din cauza unor intervenţii în forţă. Reiterez faptul că atât autorităţile publice, cât şi operatorii de comunicaţii au la dispoziţie cadrul legal în limitele căruia să acţioneze şi îi îndemn să înţeleagă şi să pună în practică drepturile şi obligaţiile care le revin conform legii. ANCOM va continua să se implice în buna funcţionare a pieţei, vom continua să emitem legislaţia secundară necesară şi să îi informăm pe toţi actorii implicaţi în aplicarea ei”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Cum trebuie procedat în vederea migrării rețelelor

În cazurile în care autorităţile publice au dezvoltat, individual sau în parteneriat public – privat, canalizaţii subterane pentru instalarea reţelelor de comunicaţii electronice, migrarea reţelelor de comunicaţii în subteran trebuie să se facă potrivit unui calendar convenit între operatori şi autorităţile locale în baza unui plan de reinstalare, plan care ar trebui avut în vedere în procesul de dezvoltare a reţelei de canalizaţie, permiţând astfel o programare realistă a activităţilor necesare pentru mutarea reţelelor.

În situaţiile în care nu există o alternativă subterană care ar putea fi utilizată de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice, pentru migrarea în subteran a reţelelor instalate aerian, ANCOM şi-a declarat sprijinul, prin instrumentele legale de care dispune, în vederea implicării active a autorităţilor locale în construirea acestor alternative subterane, măsuri prin care s-ar putea atinge atât obiectivele urbanistice ale comunităţii locale, cât şi posibilitatea desfăşurării unor activităţi care ar putea genera venituri la bugetul local.

Activităţile aferente migrării în subteran a unei reţele de comunicaţii electronice instalată aerian nu se realizează prin reutilizarea cablurilor şi echipamentelor existente, menţionează comunicatul, necesitând o bună planificare şi presupunând mai degrabă instalarea unei noi reţele.

Acestea includ, pe lângă lucrările de instalaţii pentru care este necesară autorizaţia de construire, proiectarea, atât a infrastructurii fizice (tubulatură, camere de tragere) cât şi a reţelei propriu-zise de comunicaţii electronice (cabluri, echipamente), evaluarea şi achiziţionarea elementelor de infrastructură şi așa mai departe.

Comments