Avertismentul lui Soros, cunoscut pentru

Avertismentul lui Soros, cunoscut pentru speculatiile care au dus la prabusirea lirei, in 1992: "Dev...

In 1992, Soros a utilizat fondul Quantum Fund pentru a paria ca lira sterlina este supraevaluata in raport cu marca germana.

Speculatiile lui Soros au fortat Guvernul britanic John Major ca in data de 16 septembrie 1992, denumita popular "miercurea neagra" (Black Wednesday), sa retraga lira sterlina din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM) pentru ca nu a putut mentine lira la nivelul convenit in limitele ERM.

Intr-o scrisoare trimisa cotidianului The Guardian, Soros sustine ca in eventualitatea unui Brexit lira sterlina va scadea cu cel putin 15% si posibil cu peste 20% pana la un curs de 1,15 dolari pentru o lira de la nivelul actual de 1,46 dolari pentru o lira.

"Valoarea lirei va scadea abrupt. De asemenea ar avea un impact imediat si dramatic asupra pietelor financiare, investitiilor, preturilor si locurilor de munca. Ma astept ca aceasta devalorizare sa fie mai mare si mai distrugatoare decat devalorizarea de 15% care a avut loc in luna septembrie 1992, cand am fost norocos sa fac un profit substantial pentru investitorii fondului meu", se arata in scrisoarea trimisa de George Soros. De asemenea, acesta avertizeaza ca speculatorii vor cauta sa profite de Brexit. "In prezent, exista forte speculative pe piata care sunt mai mari si mai puternice. Si acestea sunt interesate de profite de orice greseala a Guvernului si a a alegatorilor din Marea Britanie", adauga Soros.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.

Un sondaj publicat in week-end a aratat ca 54% la suta dintre votanti sustin tabara celor care doresc ramanerea in UE in timp ce 42% sunt in favoarea unei iesiri din UE, o inversare fata de inceputul saptamanii trecute cand sondajele plasau pe primul loc grupul celor care doreau parasirea UE de catre Marea Britanie.

Comments