BAIA MARE – Centrul de reabilitare sociala pentru copiii in situatie de risc a fost inaugurat

BAIA MARE – Centrul de reabilitare sociala pentru copiii in situatie de risc a fost inaugurat

BAIA MARE  Centrul de reabilitare socială pentru copiii aflați în situație de risc a fost astăzi, 12 august, inaugurat în Baia Mare. Acesta oferă servicii de evaluare, de consiliere socială și psihologică, activități educaționale, de supraveghere și îndrumare în efectuarea temelor precum și servicii de recuperare și remediere școlară pentru elevii cu dificultăți de învățare. Acestor copii care provin din medii defavorizate, prin intermediul centrului li se pun la dispoziție atât servicii educaționale cât și o masă caldă. Realizat din fonduri norvegiene, proiectul inaugurat astăzi își propune promovarea incluziunii sociale a copiilor aflați în situație de risc social prin îmbunătățirea frecvenței școlare precum și creșterea calității vieții prin oferirea unui pachet de servicii integrate mulate pe nevoile acestor copii și ale familiilor din cadrul cărora provin.

Contractul care a stat la baza derulării lucrărilor pentru realizarea Centrului de reabilitare socială pentru copii aflați în situație de risc a fost semnat de către Cătălin Cherecheș în luna septembrie a anului trecut.

CURCUBEU BAIA MARE 2

„Este un moment important pentru comunitatea băimăreană, pentru autoritatea publică locală și în special pentru serviciile sociale ale municipiului Baia Mare pentru că astăzi inaugurăm primul din cele trei centre finanțate prin fonduri norvegiene. Dacă anul trecut am monitorizat în toate comunitățile din Baia Mare 360 de copii cărora le-am facilitat diverse forme de participare și implicare în zona educațională odată cu deschiderea acestui centru care va fi o infrastructură de deservire a copiilor și tinerilor din zona Arieșului și Craica vom putea să ne implicăm mai mult în partea educațională. Proiectul prin care s-a înființat acest centru este un proiect realizat în parteneriat cu Colegiul „Mihai Eminescu”, în cadrul căruia s-a înființat un centru de voluntariat, Școala „Nicolae Bălcescu” din cartierul Ferneziu, unde am realizat un centru de șanse egale prin reabilitarea unui întreg etaj al școlii respective și un alt partener extrem de important Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România”, a declarat Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Baia Mare.

CURCUBEU BAIA MARE 3

La inaugurarea centrului a fost prezent și un consilier din cadrul cancelariei prim ministrului.

„M-am bucurat să fiu ieri aici și să lucrez cu copiii, cu părinții și cu echipa noului centru. Mă bucur să fiu și astăzi aici în acest moment festiv care este foarte important și marchează un început și pentru că ceea ce se întâmplă aici m-aș bucura să se întâmple în toată țara”, a spus Maria Gheorghiu, consilier de stat în cancelaria primului ministru.

„Problema reintegrării persoanelor din pungile de sărăcie este una primordială pentru municipiul Baia Mare. Din păcate, din acest punct de vedere orașul Baia Mare se află în top pe plan național și european. Cu alte cuvinte, Europa este cu ochii pe noi ca să vadă cum gestionăm această problemă și sperăm să putem cât de repede să le dăm un exemplu de acțiune. În ce privesc programele care vin în sprijinul acestei probleme, majoritatea sunt programe sociale. Din păcate, programele care să vină cu un sprijin financiar în ceea ce privește construcția de centre sociale sunt mai puține. Doresc să vă asigur că municipiul Baia Mare are în vedere printr-o serie de proiecte construcția de locuințe sociale, module sociale sau blocuri de locuit și încercăm să rezolvăm în limita posibilităților bugetare și a fondurilor disponibile, europene sau de altă natură, să rezolvăm această problemă în cel mai scurt timp. Bineînțeles că majoritatea instituțiilor sau a ONG-urilor care pun în discuție aceste probleme fac trimitere la actul educațional. Într-adevăr, educația reprezintă un sprijin lent dar sigur prin care populația sau persoanele cu risc pot fi integrate în societate. Din păcate, acest proces este unul de durată. Acest centru care se inaugurează astăzi se aliniază practic la linia preocupărilor municipiilor în a rezolva aceste probleme”, a declarat Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare.

Proiectul prin care s-a realizat Centrul de reabilitare socială pentru copii aflați în situație de risc mai are o componentă importantă prin facilitarea la accesul la educație prin achiziționarea unui mijloc de transport, lucru care se va întâmpla în scurt timp. Centrul este situat pe strada Arieșului, numărul 10A.

Simona Vasiac

Comments