Baluta contra jurnalistilor de investigatie. Ieri, primarul a pierdut procesul, azi e un alt episod...


Comisia Europeana da drept exemplu negativ actiunile primarului sectorului 4 in recentul Raport despre statul de drept in Romania. ,,Se inregistreaza in continuare procese impotriva jurnalistilor de investigatie pentru publicarea de articole cu caracter presupus defaimator", a notat Comisia chiar in prima pagina, rezumativa, a Raportului.


Judecatoria Sectorului 2, prin judecatorul Andrei Tutunaru, a respins miercuri dupa-amiaza cererea de ordonanta presedintiala formulata de primarul Daniel Baluta impotriva publicatiilor Ringier si a jurnalistului Catalin Tolontan.&


Baluta solicitase instantei <a href="https://www.libertatea.ro/opinii/primar-bucuresti-judecator-companie-presa-interzicere-articole-noi-3655066">doua lucruri.</a> Intai, sa fie sters temporar articolul prin care se anunta clasarea cazului de catre DIICOT. Apoi, sa nu se mai scrie nimic despre el sau in legatura cu el, ca primar, in niciun ziar sau revista a Ringier pana nu se va incheia un alt proces pe care l-a intentat ziarului.


La audiere, potrivit relatarilor ziaristului prezent si parte in proces, avocata Adriana Nica a spus, ,,in numele clientului meu, Daniel Baluta", ca ziaristii Libertatea vor sa-l compromita pe primar.


Avocata Nica a sustinut ca scrierea unor articole despre solutia publica a DIICOT, in urma plangerilor pe care chiar primarul le-a inaintat, confirma ,,faptul ca ziaristii urmaresc compromiterea reclamantului si nu sa informeze publicul, pentru ca informatiile din articol nu sunt informatii de interes public sub nicio forma". Puteti citi aici articolul acuzat de primar.&


Teza primarului Baluta: ,,Cu cat informatiile ajung la mai multi oameni, cu atat e mai urgent ca articolul sa fie sters"


Judecatorul Tutunaru a intrebat-o pe avocata Nica de ce considera cererea urgenta, aceasta fiind, prin lege, una dintre conditiile ordonantei presedintiale.


Nica i-a explicat judecatorului ca primarul Baluta cere eliminarea articolului si nescrierea in viitor a altora pentru ca ,,cu cat informatiile ajung la mai multi oameni, cu atat e mai urgent ca informatiile sa fie sterse".


,,Un articol de opinie cu o puternica baza factuala"


Avocata ziaristilor, Diana Hatneanu, a pledat ca legiuitorul a prevazut expres ca libertatea de exprimare constituie standardul in materie de ordonante presedintiale si ca eliminarea articolelor, in lipsa unei judecati pe fond, trebuie facute numai in cazuri foarte grave. ,,Aici discutam insa despre un articol de opinie cu o puternica baza factuala", a adaugat avocata.


Jurnalistul Catalin Tolontan a spus ca ,,primarul Daniel Baluta cere sa dispara un articol pentru ca altcineva are o alta parere decat el". ,,Cand politicianul solicita sa nu mai apara de acum inainte articole, de fapt vi se cere, ca judecator, sa pedepsiti publicul pentru informatii pe care nu le va primi in viitor, in articole pe care inca nu le-am scris", a spus ziaristul.&


A nu permite articole viitoare ar inseamna sa fim si noi pedepsiti pentru idei pe care inca nu le-am avut nici eu, nici sutele de colegi care lucreaza la Ringier.

Catalin Tolontan in fata instantei:

Judecatorul Andrei Tutunaru a ramas in pronuntare. Peste cateva ore, in dupa-amiaza de miercuri, magistratul Judecatoriei Sectorului 2 a dat sentinta, respingand ambele cereri ale primarului Daniel Baluta. Tutunaru este proaspat numit judecator la finalul lui aprilie 2021 si a intrat in magistratura ca judecator stagiar pe 1 ianuarie 2020, la Judecatoria Petrosani.&


Daniel Baluta poate face apel in cinci zile.


Baluta contesta clasarea DIICOT, Tolontan e azi ca martor la DNA


Astazi, de la ora 10.00, urmeaza un nou episod solicitat tot de politicianul Daniel Baluta, prin plangerea sa, in calitate de primar si de lider PSD sector 4, asa cum a spus la DIICOT.


DIICOT a clasat partea de caz aflata in competenta sa. Dar avocata Adriana Nica a declarat ieri in instanta unde a pierdut procesul ca primarul a contestat masura DIICOT de clasare a cazului impotriva ziaristilor Newsweek si Libertatea.


Pana atunci, Catalin Tolontan va fi joi dimineata ca martor la DNA, in partea de dosar trimisa de DIICOT care inca se investigheaza, tot in urma plangerii sefului PSD Sector 4.


Sirul de procese si de plangeri penale derulat in Romania impotriva jurnalistilor de investigatie, precum si atitudinea organelor judiciare, a intrat in atentia Comisiei Europene.


Comisia Europeana vorbeste despre cum a tratat DIICOT plangerea lui Baluta


Printre ingrijorarile mentionate in Raportul privind statul de drept din Romania, Comisia aminteste cazul in care Daniel Baluta a reclamat ziaristii Libertatea la DIICOT. ,,Reporteri fara Frontiere si ActiveWatch au trimis autoritatilor romane o scrisoare deschisa prin care solicita o ancheta privind modul in care a fost tratata plangerea penala si raporteaza ca ,,Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Romania a deschis o ancheta interna", noteaza Comisia.


De asemenea, raportul spune, tot referitor la Baluta si Libertatea, ca ,,intr-o hotarare recenta, ca urmare a unui proces intentat de primarul unui sector din Bucuresti impotriva unui ziar important pentru publicare de articole cu caracter presupus defaimator, judecatoria a decis stergerea mai multor articole publicate de ziarul respectiv".&


Tot despre Romania se spune ca ,,se inregistreaza in continuare procese impotriva jurnalistilor de investigatie pentru articole cu caracter presupus defaimator".


Doua alerte recente pe Platforma Consiliului Europei pentru promovarea protejarii jurnalismului si a sigurantei jurnalistilor vizeaza hartuirea si intimidarea unor jurnalistilor.

Raportul din 2021 al Comisiei Europene privind statul de drept din Romania:

Una dintre cele doua alerte citate de raport se refera la un proces pornit impotriva echipei de jurnalisti ,,Dela0"/"Sa fie lumina", care au investigat un timp indelungat si cu consecinte juridice pentru cei implicati un caz de abuz sexual in structurile inalte ale Bisericii.&


Comisia Europeana vorbeste despre un posibil fenomen de SLAPP, actiuni intentionate in justitie prin care se incearca intimidarea jurnalistilor.


,,Societatea civila a raportat, de asemenea, cazuri de SLAPP (actiuni strategice in justitie impotriva mobilizarii publice) impotriva jurnalistilor, a mass-mediei sau a societatii civile de catre institutii publice sau oameni de afaceri", noteaza raportul despre statul de drept in Romania, in finalul capitolului (pagina 21) dedicat atacurilor impotriva presei.


Comments