Batalie pana la ultimul vot pentru Primaria Sectorului 1. Avansul lui Clotilde Armand scade, in timp ce USR protesteaza in fata BEC, acuzand tentative de frauda

Batalie pana la ultimul vot pentru Primaria

Batalie pana la ultimul vot pentru Primaria Sectorului 1. Avansul lui Clotilde Armand scade, in timp...


Lupta pentru Primaria Sectorului 1 continua, la doua zile dupa alegerile locale. Desi ieri Dan Tudorache isi revendicase victoria la 200 de voturi, rezultatele partiale BEC o dau castigatoare pe Clotilde Armand. USR acuza PSD de tentativa de frauda.


UPDATE 11.30 Clotilde Armand a replicat imediat ca "voi solicita Parchetului General al Romaniei sa preia ancheta despre situatia de la Biroul Electoral al Sectorului 1".


UPDATE 11.00 Primarul in functie al sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache, a anuntat ca a cerut Biroului Electoral Central renumararea voturilor de la alegerile locale din 27 septembrie "pentru a elimina orice suspiciune despre furtul voturilor".


UPDATE 0.15: Avansul lui Clotilde Armand a scazut dupa numararea voturilor din inca o sectie de votare. Astfel, conform rezultatelor partiale centralizate de BEC, reprezentanta USR are cu 1.157 mai multe voturi decat Dan Tudorache, ramanand doar 5 sectii de votare de contorizat.


In acest timp insa, Clotilde Armand acuza ca au fost mai multe tentative de frauda si a venit impreuna cu mai multi membri USR in fata Biroului Electoral al Sectorului 1 si asteapta numararea votului. La fata locului a ajuns si liderul USR, Dan Barna.


Clotilde Armand, in fata Biroului Electoral al Sectorului 1. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 20.30: Clotilde Armand se distanteaza de primarul Dan Tudorache, dupa centralizarea voturilor din 160 de sectii de votare, din totalul celor 166 cate sunt in sectorul 1 al Capitalei. Astfel, Clotilde avea 35.263, cu aproape 1.600 de mai multe decat avea actualul primar PSD, care stransese 33.674 voturi.


UPDATE 17.30: Politia face cercetari dupa ce o persoana implicata in numararea voturilor la Primaria Sectorului 1 ar fi fost surprinsa, azi, cu peste 100 de procese verbale completate si stampilate asupra sa, informeaza G4Media.ro. Persoana in cauza a fost dusa la audieri.


Cazul a fost semnalat pe Facebook de Clotilde Armand, care il acuza pe contracandidatul sau, Dan Tudorache ca foloseste institutiile primariei pentru a incerca sa fraudeze alegerile.


UPDATE 16.30: Potrivit rezultatelor centralizate pana acum de Biroul Electoral Central, distanta dintre cei doi candidati s-a mai redus in ultimele ore, insa reprezentanta USR are in continuare un avans de peste 1200 de voturi. Mai sunt insa 10 sectii de votare de contorizat, fiind inca incert cine va ocupa scaunul de primar la sectorul 1."Breaking news! Dupa terminarea numaratorii paralele, am in plus 200 de voturi fata de Clotilde Armand! Asteptam rezultatele oficiale de la BEC!", a scris pe Facebook, luni dimineata, edilul Dan Tudorache.


<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdan.tudorache.primar.s1%2Fposts%2F1687651988072593&show_text=true&width=552&height=219&appId" width="552" height="219" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Deocamdata, rezultatele partiale centralizate de BEC de la 151 din cele 166 de sectii din sector arata ca Armand este inca in avantaj. Candidata USR-PLUS a adunat pana acum 33.249 de voturi, fata de cele 31.622 ale lui Tudorache.


Armand a respins insa rezultatul numaratorii PSD. "Aud ca fostul primar al sectorului 1 nu stie sa numere. Nu-i nimic. Il invatam noi. Pana atunci va spun doar atat: PSD este istorie in sectorul 1 si nu-i vine a crede. Oricum, suntem cu ochii pe ei pana avem toate datele oficiale", a scris Armand pe Facebook.


<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fclotildearmand.ro%2Fposts%2F3333589940050371&show_text=true&width=552&height=188&appId" width="552" height="188" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>
"Noi avem rezultatele finale"

Intrebat despre cele 200 de voturi in plus, Dan Tudorache a declarat la Antena 3, ca "sunt putine. Acum patru ani am castigat cu 1.700 de voturi, dar stim ca si un vot conteaza".


El a precizat ca partidul sau a terminat numaratoarea paralela, deci "noi avem rezultatele finale", dar ca asteapta acum rezultatele de la BEC.


In contrast cu exit-poll-ul

Rezultatele stranse din lupta pentru Primaria Sectorului 1 contrasteaza cu cele anuntate ieri de sondajele efectuate la iesirea de la urne. Exit-poll-ul Curs-Avangarde pentru ora 21.00 arata ca Clotilde Armand a castigat 48% din voturi, in timp ce Dan Tudorache - 36,5%.


Cu doar o ora mai devreme, Tudorache posta de altfel, tot pe Facebook, un mesaj in care isi exprima regretul pentru infrangere.


"Exista regretul unor proiecte importante incepute, pe care sper ca noua administratie, cea pe care majoritatea cetatenilor au ales-o, nu le va abandona", scria Tudorache.


Duminica seara, Clotilde Armand le-a cerut sustinatorilor sai sa nu se relaxeze si a spus, la randul ei, ca asteapta rezultatele oficiale.


"Oameni frumosi, ati scris istorie si v-ati luat orasul inapoi! Acum, nu va relaxati. Asteptam rezultatele oficiale. Fac un apel la responsabilii din sectiile de votare sa nu indrazneasca sa fraudeze. Avem delegati in fiecare sectie si nu vom ezita sa sesizam autoritatile statului in caz de frauda. Ramanem vigilenti", a scris Armand.


Scenariul 2016

In 2016, Clotilde Armand a pierdut primaria in fata lui Tudorache in urma unui scenariu similar.


Initial, in sondajul de la iesirea de la urne, Clotilde Armand era creditata cu 32,5% din voturi, iar Dan Tudorache, cu 29,7%.


Dupa numararea oficiala a voturilor, Tudorache a castigat cu 31,19%, fata de cele 28,73% ale lui Armand.


Vezi rezultate Sector 1 la alegerile locale 2020


Comments