Bilantul cutremurului din Turcia si Siria este infiorator: Peste 15.000 de morti pana acum - Trei ce...

ilantul victimelor in urma cutremurului catastrofal care a zguduit luni Turcia si Siria a crescut la cel putin 15.383 de morti, potrivit autoritatilor.

Bilantul victimelor din Turcia a crescut cu peste 3.000 de morti in doar cateva ore si se ridica acum la 12.391, a anuntat joi Agentia turca pentru gestionarea dezastrelor si a situatiilor de urgenta, relateaza CNN.

Numarul total al deceselor in Siria este de cel putin 2.992, dintre care 1.730 in zonele controlate de rebeli in nord-vestul tarii, potrivit grupului de protectie civila "Castile albe", precum si alte 1.262 de decese in zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Intre timp, incep sa apara informatii si despre cetateni straini care au murit in cutremurul din Turcia. Republica Moldova a anuntat miercuri ca trei cetateni ai sai au murit in Turcia, iar cel putin trei cetateni americani si-au pierdut viata in cutremurul din sud-estul Turciei, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, citat de CNN.

In Turcia, este cel mai grav bilant de la cutremurul cu magnitudinea de 7,4 din 1999, care a ucis 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul. In 1939, 33.000 de persoane au murit in urma unui cutremur in provincia Erzincan, in estul tarii.

Multi din zona dezastrului au dormit in masini sau pe strazi, sub paturi, temandu-se sa se intoarca in cladirile mult subrezite.

Salvatorii au lucrat in ultimele doua zile in conditii de frig naprasnic, dupa ce cutremurul cu magnitudinea 7,8 a zguduit luni in zori sud-estul Turciei si nordul Siriei vecine, urmat de replici puternice. Vremea rea complica eforturile de salvare in Turcia, iar in Siria situatia este si mai complicata din cauza conflictului civil. Or, primele 72 de ore sunt cruciale pentru gasirea supravietuitorilor, spun specialistii.

Autoritatile turce au difuzat o inregistrare video cu supravietuitori salvati, printre care o tanara in pijamale si un barbat mai in varsta acoperit de praf, scos dintre daramaturi cu o tigara ramasa neaprinsa, prinsa intre degete.

Oficialii turci au declarat ca aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate intr-o zona care se intinde pe o distanta de aproximativ 450 km, de la Adana, in vest, pana la Diyarbakir, in est. In Siria, seismul a ucis oameni pana in sud, la Hama, la 250 km de epicentru.

In Siria, 23 de milioane de persoane sunt "potential in pericol, inclusiv cinci milioane de persoane vulnerabile", a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Ajutoarele ajung cu mare greutate, iar in Jandairis, o zona controlata de rebeli, aproape toate cladirile au fost grav avariate . "Sunt cam 400 - 500 de persoane prinse sub fiecare cladire prabusita, cu doar 10 oameni care incearca sa-i scoata. Si nu exista masini", a relatat un localnic.

Unii dintre cei ucisi in Turcia erau refugiati din razboiul din Siria. Sacii cu cadavrele lor au ajuns la granita in taxiuri, in dube darapanate si in gramezi, pe camioane cu platforma, pentru a fi dusi la locurile de odihna finala in tara lor de origine.

Comments