Bogdan Aurescu, la reuniunea informala a ministrilor de externe din statele membre NATO de la Berlin...

Agenda discutiilor este consistenta, reuniunea fiind deosebit de importanta ca reper in pregatirea reuniunii liderilor de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022, informeaza MAE, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, discutiile vor viza teme de actualitate si interes sporit pentru Alianta, cu accent pe deciziile anticipate pentru Summitul NATO, in special in ceea ce priveste Noul Concept Strategic al NATO, politica NATO a ,,Usilor Deschise", implicatiile agresiunii militare a Rusiei impotriva Ucrainei asupra securitatii euroatlantice si, pe acest fond, adaptarea consistenta a posturii NATO de descurajare si aparare.

Aliatii vor avea si un schimb de opinii aplicat cu ministrii de externe din Finlanda si Suedia, doi dintre cei mai apropiati parteneri ai NATO, si asupra perspectivelor celor doua state de a se alatura Aliantei.

Ministrii afacerilor externe reuniti in format aliat vor aborda situatia de securitate generata de agresiunea militara ilegala a Rusiei impotriva Ucrainei, necesitatea consolidarii posturii de descurajare si aparare a NATO, precum si sprijinul oferit pentru cresterea rezilientei Ucrainei in fata amenintarilor si provocarilor cu care se confrunta. Totodata, in cadrul discutiilor pentru pregatirea Summitului NATO de la Madrid, sefii diplomatiilor din statele NATO vor oferi orientari si directionari pe fond privind viitorul Concept Strategic al NATO.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reitera sustinerea Romaniei pentru politica NATO a ,,Usilor Deschise" si va saluta intentia Finlandei si a Suediei de a se alatura Aliantei, in vederea consolidarii securitatii euroatlantice. Totodata, seful diplomatiei romane va sublinia, cu prilejul reuniunii, evaluarile Romaniei privind consecintele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securitatii euroatlantice si a arhitecturii de securitate europene, precum si importanta continuarii, de o maniera sustinuta, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare si aparare pe Flancul Estic, in special la Marea Neagra.

In cadrul discutiilor privind pregatirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO sa reflecte, in mod realist si adecvat, noul context de securitate cu care se confrunta Alianta, si sa sublinieze prioritatea acordata de Alianta apararii colective, ca sarcina principala a NATO.

De asemenea, ministrul roman va reitera necesitatea de continuare a sprijinului pentru cresterea rezilientei Ucrainei, precum si a altor parteneri, precum Georgia si Republica Moldova.

Este a patra intalnire a ministrilor de externe din statele NATO in cursul acestui an, doua avand caracter extraordinar (7 ianuarie - http://www.mae.ro/node/57528 si 4 martie - http://www.mae.ro/node/57984) si o a treia formala, aflata pe calendarul anual de reuniuni (6-7 aprilie - http://www.mae.ro/node/58344).

Comments