Bolile tropicale fac ravagii in Romania. Cum se raspandesc

Bolile tropicale fac ravagii in Romania. Cum se raspandesc

Bolile tropicale fac ravagii in Romania. Cum se raspandesc

Schimbarile climatice si extinderea tantarilor

Schimbarile climatice joaca un rol crucial in raspandirea acestor boli. Cresterea temperaturilor globale permite tantarilor sa se deplaseze in regiuni noi si sa ramana activi pentru perioade mai lungi. Astfel, boli precum malaria, Dengue si Zika ajung la noi populatii si se raspandesc mai rapid.

,,Bolile transmise de tantari sunt din ce in ce mai frecvente in afara zonelor tropicale. Mai multe cazuri de malarie au fost transmise local in SUA, lucru care nu s-a mai observat de cateva decenii", a declarat Luis Chaves.

Specialistii de la Institutul Cantacuzino monitorizeaza constant populatiile de tantari prin instalarea de capcane si supravegherea ecologica in diverse locatii, cum ar fi parcurile si cartierele din Bucuresti. Aceasta monitorizare ofera date esentiale despre speciile existente si probabilitatea ca acestea sa fie purtatoare de virusuri periculoase.

Adrian Marinescu, medic infectionist la Institutul Matei Bals, subliniaza importanta masurilor urgente pentru a reduce incalzirea globala. ,,Incalzirea globala poate duce la aparitia bolilor tropicale in Europa. Un exemplu este infectia cu West Nile, care de multa vreme nu mai e deloc tropicala", a spus acesta.

Cazuri de boli tropicale in Romania

Pana in prezent, in Romania, majoritatea cazurilor de boli tropicale au fost de import, inclusiv cele de febra Dengue, care a fost raportata in peste 15 tari europene. Anul acesta, Romania a confirmat sapte cazuri, inclusiv la un copil de un an, toate fiind legate de calatorii in destinatii exotice precum Maldive, Indonezia si Nepal.

Luis Chaves subliniaza necesitatea masurilor pentru a combate cauzele incalzirii globale. ,,Reducerea emisiilor si schimbarea dependentei de combustibilii fosili sunt esentiale", a precizat el.

Raspandirea bolilor tropicale in Romania si alte regiuni ale Europei este un fenomen ingrijorator, determinat in mare parte de schimbarile climatice. Monitorizarea si masurile preventive sunt cruciale pentru a controla acest fenomen si pentru a proteja sanatatea publica.

Comments