Bolnavii de COVID-19 din Timis, impiedicati sa voteze. Membrii sectiilor de votare nu merg la pacienti. Vinovatii risca dosare penale

Bolnavii de COVID-19 din Timis, impiedicati

Bolnavii de COVID-19 din Timis, impiedicati sa voteze. Membrii sectiilor de votare nu merg la pacien...


Situatie incredibila in judetul Timis, unde mai multe persoane confirmate cu noul coronavirus acuza ca membrii sectiilor de votare refuza sa vina cu urna de vot la pacienti. Vinovatii risca dosare penale, a declarat pentru Libertatea Sorin Stanciulescu.


"Mi se neaga, practic, un drept constitutional. Mi s-a motivat ca nu exista nicio reglementare legala. Practic, cei de la sectia de votare unde sunt arondata nu se pot deplasa intr-un alt UAT, iar cei pe raza carora sunt, de la sectia de votare de aici, spun ca nu exista liste suplimentare pe care eu sa pot vota", a declarat Alexandra Marian - pacienta COVID-19 izolata -, pentru Mediafax.


Femeia in varsta de 32 de ani a fost confirmata cu noul coronavirus vineri, nu are simptome, insa a fost izolata. Ca sa nu-si puna familia in pericol, a ales ales o alta adresa, in Mosnita Noua, la 5 kilometri de Timisoara. A vrut sa voteze si a facut doua cereri pentru urna mobila. Una, la sectia la care este arondata si alta, la sectia de pe raza comunei unde este izolata. Ambele raspunsuri au fost negative.


"Legea nu a prevazut obligatia de a merge si la bolnavii de COVID". "Li s-au asigurat costume de protectie, realizate de DSP. Este compus din: un costum, manusi, masca, dezinfectanti, folii cu care se infoliaza urna mobila. Ei au fost prelucrati ca este posibil sa mearga si la bolnavi cu COVID, dar nici noi si nici presedintii de sectii de votare nu au mijloace de coercitie imediate. Nu a fost o conditie la numire, ca vei accepta sa te duci si la un infectat cu COVID. Asemenea conditii nu au fost prevazute de lege, anterior angajarii intr-o sectie de votare. Presedintele sectiei de votare trage la sorti doua persoane sa insoteasca urna mobila. Daca acele persoane refuza sa insoteasca urna, el nu are pe moment niciun mijloc sa-i oblige. Cei care au fost refuzati pot face plangeri penale cred, habar nu am, eu nu pot face sugestii de genul asta. Presedintele nu are ce face. Eventual ii pune in vedere ca exista sanctiuni penale daca refuza in cunostinta de cauza, apoi se consemneaza in procesul verbal", a explicat Laura Rudareanu, loctiitor BEJ Timis pentru Libertatea.


Vinovatii risca dosare penale

Legislatia in vigoare ii pedepseste drastic pe cei care atenteaza la drepturile electorale cetatenilor. Astfel, potrivit art. 385 din Codul Penal, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Din punct de vedere legal, cei care au fost impiedicati sa voteze pot depune plangeri penale, spun expertii.


"Invariabil, votantul are acces la plangere penala suta la suta. Ramane de stabilit cine este vinovat: cel care se ducea, cel care il trimitea sau amandoi. Oricum, trebuie facut un proces-verbal, care sa arate imprejurarile si motivele din cauza carora a fost refuzata deplasarea cu urna mobila", a declarat pentru Libertatea avocatul Sorin Stanciulescu.


In Covasna, bolnavii de COVID-19 nu au fost refuzati

Pana la aceasta ora, la Biroul Electoral din judetul Covasna au fost inregistrate aproape 1.900 de cereri pentru urna mobila. 48 dintre acestea, au fost depuse de persoane diagnosticate cu COVID.


Reprezentantii BEJ Covasna au declarat pentru Agerpres ca au fost pregatite 500 de combinezoane de protectie pentru persoanele care vor merge cu urna mobila la alegatorii bolnavi sau suspecti de COVID, care au solicitat sa voteze.


"Sunt 11 localitati in care se va merge cu urna mobila la persoane diagnosticate cu COVID. Echipele au primit instructiuni, vor incepe deplasarea mai intai la persoanele care nu sufera de COVID si dupa ce termina vor merge si la cele cu COVID", a declarat Jenica Chiper, seful BEJ Covasna. Reprezentantii BEJ au precizat ca urna mobila va merge la bolnavii de COVID intre orele 18.00 si 20.00, iar nici unul dintre cei trimisi pe teren nu a refuzat pana acum sa faca aceasta deplasare.


Urmariti pe Libertatea:


primele date ale EXIT POLL Timisoara live update cu prezenta la vot la alegerile locale 2020

Comments