Brasov Femeia decedata la Ginecologie a

Brasov: Femeia decedata la Ginecologie a intrat in stop cardiac la scurt timp dupa intubatie, sustin...

Femeia de 45 de ani, din Braşov, care a decedat în urmă cu trei zile la Spitalul Clinic de Obstretică Ginecologie în timpul unei intervenţii chirurgicale a făcut un stop cardiac imediat după intubaţie, manevrele de resuscitare, efectuate la timp, de nouă cadre medicale, rămânând fără efect, a declarat, vineri, managerul unităţii sanitare, medicul Valeria Badea.

'' Femeia s-a internat cu o afecţiune ginecologică ce necesita un tratament chirurgical. Pacienta, investigată, pregătită pentru intervenţia chirurgicală, a ajuns în sala de operaţie, s-a început anestezia generală, intubaţia eurotraheală, căi venoase prinse, substanţe prezente, cadre medicale în echipă completă. La câteva momente, a intervenit stopul cardiac şi menţionez că, la resuscitarea acestei stări foarte grave, a intervenit toată lumea, nu a lipsit absolut nimeni, au fost nouă cadre medicale (...), iar manevrele au fost făcute în cel mai scurt timp (...). Din nefericire - şi încă odată îmi exprim tristeţea pentru familie şi pentru noi toţi, pentru că este un incident care întristează pe toată lumea - manevrele noastre au rămas fără efect'', a spus dr. Badea, adăugând că, la momentul respectiv a fost prezentă în sala de operaţie.

Managerul spitalului a subliniat că diagnosticul în acest caz va fi complet abia după ce va fi gata rezultatul necropsiei.

Dr. Valeria Badea a mai precizat că femeia nu avea nimic în antecedente şi că "a fost bine investigată", la examenul preanestezic.

''Au fost făcute toate investigaţiile biologice, examenul preanestezic înainte, exact aşa cum trebuie procedat. Pentru noi, şi chiar pentru foarte multă lume este o situaţie de excepţie, pentru că stopul cardiac a survenit rapid, după intubaţie, manevrele de resuscitare au fost făcute în cel mai scurt timp, însă au rămas fără efectul aşteptat. Aici este particularitatea situaţiei şi de aceea sunt foarte importante elementele necropsiei. (...) Intervenţia chirurgicală a femeii era una obişnuită în ginecologie. Nu ne lipseşte nimic pentru asemenea intervenţii, spitalul are tot ce trebuie. Femeia fusese investigată şi cardiologic, nu avea ceva cu risc vital aşa mare. Rămân la părerea că diagnosticul histio-patologic ne va lămuri şi poate nici acesta în totalitate'', a punctat dr. Badea.

Ea a subliniat că spitalul nu s-a mai confruntat cu astfel de evenimente, adăugând că au mai fost cazuri când asemenea situaţii au apărut după o complicaţie, după o tromboembolie.

Medicul a mai spus că va pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele în acest caz.

Anul trecut, la Spitalul Clinic de Obstretică Ginecologie Braşov au fost îngrijiţi un număr de 13.000 de pacienţi, dintre care 4.200 au fost cazuri de naşteri, din restul cazurilor, un procent de 30-40% fiind intervenţii chirurgicale de genul celei pe care a necesitat-o femeia respectivă.

Decesul femeii, care s-a produs în 8 ianuarie, este investigat în prezent de poliţişti, care efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. AGERPRERS/(A-autor: Jana Pintili, editor: Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)

Comments