Bucurestiul pune piciorul in prag privind problema Schengen! Ciolacu: "Daca Austria isi doreste acea...

Intrebat ce se intampla cu refuzul Austriei privind accederea Romaniei in Schengen, premierul a afirmat ca "in primul rand trebuie sa existe un vot de veto din partea Austriei".

"Votul de veto de data trecuta nu mai poate fi invocat, fiindca a iesit din termen, el ar fi trebuit invocat intr-o anumita perioada, nu stiu daca atunci s-ar fi impus in mod deosebit sa venim... dar acum eu cred ca se impune de a se veni cu un atac la Curtea Europeana de Justitie", a aratat Ciolacu, potrivit News.ro.

Austria se opune in continuare aderarii Romaniei la Schengen - Mesajul transmis de cancelarul Karl Nehammer

El a precizat ca sunt doua momente importante legate de acest subiect. Unul vizeaza este prima sedinta JAI din luna octombrie, iar cel de-al doilea a doua sedinta JAI dind ecembrie, ambele fiind sub presedintia Spaniei.

"Tin legatura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, in ceea ce priveste trecerea (subiectului aderarii Romaniei la spatiul de libera circulatie - n.r.) pe ordinea de zi. Exista toata deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez si toata sustinerea ca Romania sa adere la Spatiul Schengen", a declarat premierul.

Ciolacu a mai aratat ca urmeaza sa vada, cu Reprezentanta Romaniei si cu Ministerul de Externe, care sunt pasii cei mai buni de urmat in acest sens.

Austria ne transmite clar, din nou, ca se opune primirii Romaniei in Schengen - Ministrul Austriac de Interne, declaratii chiar in fata lui Catalin Predoiu

"Exista si un vot impotriva Bulgariei, ridicat de Olanda. Intre timp s-a ridicat MCV-ul si Romaniei si Bulgariei, asteptam si o decizie a Olandei, sa vedem daca putem sa mergem in continuare la pachet. (..) Tabloul este mult mai mare si nu este atat de simplu sa spui da sau nu. Eu cu certitudine, daca in decembrie Austria va vota impotriva aderarii Romaniei la Spatiul Shengen voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca in acest demers, si e un atac al statului roman (..) eu vreau sa am partener in acest atac pe care il fac la CJUE Consiliul European, care ne sustine si a declarat, Parlamentul European, care sustine Romania si a declarat, si Comisia Europeana, care ne sustine si a declarat", a mai spus Marcel Ciolacu, adaugand ca lucrurile nu sunt chiar atat de comode pentru premierul Austriei.

Seful Executivului a mai spus ca va folosi "tot ceea ce avem la indemana si tot ce este legal de facut, fiindca locul Romaniei este in spatiul Schengen".

"Eu nu o sa fiu niciodata ipocrit, nu pot sa spun ca nu am nimic cu Romania si ca spatiul Schengen este depasit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croatia. E o intrebare legitima nu a mea, ca si prim-ministru, e o intrebare legitima a romanilor pentru premierul Nehammer. (..) Daca este atat de distrus Schengenul, eu nu am nicio problema ca Austria sa iasa din Schengen, sa isi faca ziduri cu sarma ghimpata si electrice, nu am nicio problema. Daca Austria isi doreste aceasta abordare cu garduri, sa si le plateasca, sa iasa din Schengen", a mai spus Ciolacu.

Problema Schengen. Cele mai importante momente - Calendarul refuzurilor primite din partea Austriei

8 decembrie 2022 - Austria si-a folosit dreptul de veto si a blocat aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, cancelarul Karl Nehammer invocand numarul mare de imigranti ilegali care nu sunt inregistrati si care ajung in Europa Centrala.

30 ianuarie 2023 - Bogdan Aurescu - Ministrul de Externe a declarat, luni, ca a obtinut reconfirmari ale sustinerii din partea a 15 state pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

6 martie 2023 - Comisia de aparare din Camera Deputatilor a avut o intalnire cu o delegatie parlamentara austriaca, pe tema aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Tema principala a discutiilor a vizat aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, accentul fiind pus pe refuzul profund injust exprimat prin vot de catre Austria la Consiliul JAI din luna decembrie a anului 2022.

6 aprilie 2023 - Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a dat un raspuns fara echivoc dupa ce cancelarul german Olaf Scholz a anuntat, in timpul vizitei sale la Bucuresti, ca va face presiuni asupra scepticilor pentru a obtine aprobarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in acest an.

29 aprilie 2023 - Austria isi va mentine dreptul de veto in ceea ce priveste intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen pana cand Viena va constata o "scadere sustinuta" a numarului de solicitanti de azil, a declarat ministrul de externe Alexander Schallenberg, intr-un interviu pentru POLITICO.

8 iunie 2023 - Romania RATEAZA inca o sansa de aderare la spatiul Schengen - Reuniunea Consiliului JAI, fara tara noastra

Pe ordinea de zi a Consiliului JAI nu este trecuta concret vreo dezbatere pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul fara frontiere, i. In plus de asta, discutiile cu privire la Schengen din 8 iunie nu au valoare legislativa.

Mai mult, in tot aceasta perioada politicienii romani nu au venit cu o actualizare a stadiului negocierilor, cel putin nu public. Ne asteptam, asadar, ca acest Consiliu, ultimul sustinut de presedintia suedeza, sa se finalizeze fara un rezultat pentru tara noastra.

2 iulie 2023 - Romania si Bulgaria ar putea sa intre in Schengen in urmatoarele sase luni. Intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen este o prioritate pentru Spania in timpul Presedentiei Uniunii Europene. Ibericii anunta ca in urmatoarele sase luni se vor purta negocieri intense pentru a inchide problema spatiului de libera circulatie din Europa de Est.

12 iulie 2023 - Europarlamentarii au dezbatut o rezolutie in plen in care sustineau ca cele doua tari trebuie acceptate in urmatoarele luni. Ulterior, Parlamentul European de la Strasbourg a cerut Consiliului Uniunii Europene sa voteze fara intarziere in favoarea aderarii celor doua state.

Textul rezolutiei arata ca un spatiu Schengen mai extins, fara controale la frontiere va face o Uniune mult mai puternica.

20 iulie 2023 - Cancelarul german Olaf Scholz este pregatit pentru discutii cruciale legate de Spatiul Schengen. Oficialul va face o vizita in Austria, unde va discuta cu cancelarul austriac Karl Nehammer despre extinderea spatiului european de libera circulatie.

Comments