Bursele raman sub presiune, la patru zile de la votul pentru Brexit. Lira si euro continua sa scada....

"Este important sa tinem minte ca nu am terminat cu efectele Brexit. Le vom resimti probabil in saptamanile si chiar lunile urmatoare, dar este dificil de anticipat frecventa si amplitudinea lor", a comentat Stephen Innes, trader la Oanda Asia Pacific.

Vineri, vestea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana i-a surprins pe investitori, iar lira sterlina a coborat pana la 1,3229 dolari, un nivel fara precedent dupa 1985.

Luni, moneda britanica era cotata la 1,3356 dolari pe pietele asiatice, fata de 1,3670 dolari la finele saptamanii trecute. Moneda europeana s-a depreciat si ea in raport cu dolarul, ajungand la 1,094 dolari fata de 1,1112 dolari anterior.

La fel ca aurul, yenul japonez, o valoare de refugiu pentru investitori, s-a apreciat, fiind cotat la 101,65 yeni pentru un dolar, fata de 104,68 yeni dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, si la 112 yeni pentru un euro, fata de 118,77 yeni.

"Cred ca lira va continua sa scada, la fel ca si euro, in timp ce dolarul si yenul vor fi preferate de traderi. Piata nu a digerat inca impactul referendumului britanic", a estimat Marito Ueda, trader la firma de brokeraj FX Prime din Tokyo.

In ceea ce priveste bursele asiatice, situatia era una general negativa, dar nu mai este vorba de haosul inregistrat vineri. Bursa de la Seul inregistra o pierdere de 0,24%, cea de la Singapore afisa o scadere de 0,37%, in timp ce bursa de la Hong Kong consemna la pranz o scadere de 0,73%.

O exceptie notabila se inregistra la bursa de la Tokyo, unde, cel mai probabil ca urmare a interventiilor autoritatilor pe pietele valutare, indicele Nikkei indica luni dupa-amiaza o crestere de aproape 2%, dupa o prabusire de 7,92% inregistrata vineri. Aceasta, dupa ce premierul nipon Shinzo Abe a promis ca nu isi va menaja eforturile pentru ca Brexitul sa nu afecteze negativ economia si companiile japoneze, in conditiile in care marii exportatori niponi sunt afectati de aprecierea monedei japoneze.

Ministrul britanic de Finante incearca sa calmeze pietele

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a declarat luni ca economia britanica este gata sa faca fata turbulentelor provocate de decizia de a parasi Uniunea Europeana.

In prima sa declaratie publica de dupa referendumul de saptamana trecuta, la care 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului, George Osborne a spus ca este in contact permanent cu guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, si ca exista planuri de rezerva pentru a face fata efectelor votului privind iesirea din Uniunea Europeana.


"Suntem pregatiti pentru neasteptat si suntem echipati pentru tot ceea ce se va intampla", a declarat George Osborne.

Ministrul britanic de Finante a adaugat ca finantele publice vor avea de suferit ca urmare a votului privind iesirea din Uniunea Europeana, dar a subliniat ca noi masuri fiscale nu vor fi propuse pana cand un nou prim ministru va prelua atributiile, la toamna. Anterior, premierul David Cameron a anuntat ca va demisiona in urma referendumului de joi.

"Vor trebui luate masuri pentru a face fata impactului asupra finantelor publice, dar este rezonabil sa asteptam pana vom avea un nou prim ministru care sa hotarasca", a declarat ministrul britanic de Finante, intr-o conferinta de presa.

In ceea ce priveste activarea articolului 50 privind iesirea din Uniunea Europeana, George Osborne a apreciat ca acest lucru ar trebui facut doar la momentul oportun, dar ca economia britanica este pregatita sa faca fata acestei decizii.

2 trilioane de dolari, totalul pierderilor de vineri

Vineri, promisiunile bancilor centrale privind furnizarea de lichiditati pentru contracararea volatilitatii cursului de schimb nu au reusit sa calmeze ingrijorarile. Bursa de la Londra a pierdut 3,15%, cea de la Paris a cazut cu 8,04%, cea de la Frankfurt a inregistrat o scadere de 6,82%, in timp ce bursele de la Madrid si Milano au pierdut peste 12%. La New York, indicele Dow Jones a scazut cu 3,39%, iar Nasdaq a pierdut 4,12%.

Ministrul britanic de finante George Osborne a incercat sa linisteasca pietele financiare luni, in urma deciziei tarii de a parasi Uniunea Europeana saptamana trecuta.

Pietele bursiere la nivel mondial au pierdut aproximativ 2 trilioane de dolari vineri dupa ce Marea Britanie a votat sa paraseasca UE, in timp ce lira sterlina a suferit o cadere record ajungand la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani. 

Directoarea generala a Fondului Monetar International Christine Lagarde a declarat, anterior, ca pietele financiare "au subestimat mult" rezultatul votului Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, dar nu au intrat in panica.
   
"A existat o miscare imediata brutala, masiva, lira a scazut cu 10%", a afirmat Lagarde la un forum Aspen Ideas Festival tinut in Aspen, Colorado (vestul SUA).

"Dar nu a existat nicio panica, iar sefii de banci centrale si-au facut treaba pentru care erau pregatiti in acest caz, punand o multime de lichiditati pe piete", a notat ea.

Europa a pierdut un trilion de dolari, vineri

Principalele burse europene au pierdut peste 960 miliarde de euro (1.090 miliarde dolari la cursul actual) capitalizare bursiera in sesiunea de vineri, fiind afectate de puternicele scaderi pe care le-au inregistrat dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.

Capitalizarea bursiera a principalelor piete europene a atins joi la inchidere 6.100 miliarde euro, fata de circa 5.140 miliarde euro vineri.

Brexitul a provocat o puternica cadere a burselor in toata lumea, dar in special in Europa, unde Londra a scazut cu 3,15%, Frankfurt cu 6,83%, Paris cu 8,04% si Milano cu 12,48%.

Principalul indice al Bursei spaniole, IBEX 35, s-a depreciat cu 12,35% si a inregistrat cea mai proasta sesiune din istoria sa.

Sectorul bancar a fost cel mai afectat de la bursa spaniola, IAG, una dintre companiile cu cea mai mare expunere in Marea Britanie, depreciindu-se cu 26,86 %.

In acest sector, cele sapte entitati incluse in indicele principal spaniol - IBEX 35 - au pierdut 25,458 miliarde euro (28,902 miliarde dolari) din capitalizarea bursiera, in sesiunea de vineri.

Comments