Caderea brutala a baronului care stapanea odinioara Constanta. Cati ani are de executat Nicusor Cons...

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor, dosar în care Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

În momentul de faţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa se află închis la penitenciarul Poarta Albă unde ispăşeşte încă o condamnare de 5 ani în dosarul Centrului Militare.

Problemele baronului de Constanţa nu se termină aici. Pe rolul instanţelor se află în diferite stadii câteva dosare penale în care este acuzat de abuz în serviciu.

Pe 5 martie este următorul termen la Tribunalul Constanţa în procesul numit generic „Geotop”. Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de el sunt trimişi în judecată Titi Cenuşă (arhitectul şef al CJ) şi Ioan Ichim (om de afaceri).

Procurorii DNA Constanţa spun că în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicuşor  Constantinescu şi Titi Cenuşă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică „Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

„Cei doi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Un alt dosar, în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat în prima instanţă la 8 ani de închisoare cu executare, va avea următorul termen pe 28 februarie la Curtea de Apel Constanţa. Fostul şef al CJ Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese (9 infracţiuni, din care 5 în formă continuată).

Alături de baronul local, în dosar este inculpat şi consilierul său de la acea vreme Cristian Bogdan Zgabercea, condamnat şi el în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

„În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

În perioada 2009 – 2014, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acţiuni:

  • a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale,
  • a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei,
  • a încheiat 7 contracte de prestări servicii, cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 13.365.903,94 lei (peste 3.000.000 euro)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat în iulie 2016 la 15 ani de închisoare, în procesul de corupţie în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, este judecat alături de Regia de Drumuri şi Poduri Constanţa şi de alţi şefi din CJC. Decizia nu este definitivă, apelul judecându-se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Pe 12 martie, la Tribunalul Constanţa va avea loc încă un termen din dosarul în care Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu, parte vătămată fiind UAT Constanţa.

În iunie 2015, Nicuşor Constantinescu, preşedintele de la acea vreme al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, soldat cu decesul a patru salvatori. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Judecata, aflată pe rolul Tribunalului Constanţa, a ajuns la al 45-lea termen.

Pe aceeaşi temă:

Nicuşor Constantinescu rămâne în puşcărie. Instanţa i-a respins cererea de liberare condiţionată

Lista terenurilor furate de Mazăre şi de complicii săi. Ce trebuie să recupereze ministerul lui Orlando Teodorovici

Nouă dintre cei zece constănţeni condamnaţi în Dosarul retrocedărilor s-au predat la Poliţie. Singurul care lipseşte, dat în urmărire internaţională

Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Verdict definitiv al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments