Cancelarul austriac, despre aderarea la Schengen: "Vom fi critici fata de eforturile Bulgariei si Ro...

,,Vom sustine aderarea Croatiei la spatiul Schengen, dar vom fi critici fata de eforturile Bulgariei si Romaniei", a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de agentia de presa croata Hina.

,,Croatia si-a indeplinit toate obligatiile, pentru ca putem vedea de unde vin migrantii ilegali", in timp ce Romania si Bulgaria au probleme in a-si proteja frontierele, a subliniat Nehammer.

,,Austria se confrunta cu o provocare majora. Facem fata presiunii uriase a migratiei ilegale, iar noi nu pazim frontiera externa a UE", a explicat cancelarul Nehammer.

Va avea loc un vot asupra cererii individuale a fiecarei tari si doar Bulgaria si Romania se pot teme de un veto austriac, a mai declarat Nehammer dupa intalnirea cu premierul croat Andrej Plenkovic.

Precizarile cancelarului german vin dupa ce ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare ingrijorare in Croatia exprimandu-si opozitia fata de extinderea spatiului Schengen pentru a include Croatia, Bulgaria si Romania. El a spus ca numarul in crestere de solicitanti de azil in Austria arata ca spatiul Schengen nu functioneaza, precizeaza presa croata.

Croatia urmareste sa adere la spatiul Schengen impreuna cu Bulgaria si Romania. Anul acesta, Austria a inregistrat aproximativ 100.000 de migranti, dintre care 75.000 nu au fost inregistrati anterior in niciunul dintre statele membre ale UE. Multi dintre migrantii ilegali au intrat in UE prin Romania si Bulgaria. Austria se opune extinderii spatiului Schengen la tarile care protejeaza ineficient frontiera externa a UE, ceea ce nu este cazul Croatiei, explica jurnalistii de la Zagreb.

Declaratiile cancelarului austriac facute la Zagreb intervin in ziua in care ministrul roman de interne, Lucian Bode, a mers la Viena si a discutat cu omologul sau austriac Gerhard Karner despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si gestionarea presiunii migratilor. ,,Aderarea Romaniei la spatiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeana, nu un pericol pentru statele membre", a subliniat Bode, mentionand ca omologul sau l-a ,,asigurat in mai multe randuri ca ultimele declaratii pe subiectul Schengen nu sunt indreptate impotriva Romaniei, ci subliniaza nevoia de actiune urgenta in privinta gestionarii provocarilor migrationiste care afecteaza Austria".

Pe de alta parte, presedintele Klaus Iohannis, aflat miercuri in vizita la Riga, a declarat ca termenul final pentru decizia privind aderarea Romaniei la Schengen nu este 8 decembrie, cand are loc Consiliul JAI, ci este data la care poate fi discutata posibilitatea intrarii in Schengen a tarii noastre. ,,Exista posibilitatea ca aceasta decizie sa fie amanata cu o luna sau cu doua luni", pana cand toate intrebarile altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc raspunsuri clare", a spus seful statului.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare ingrijorare in Croatia dupa ce si-a exprimat opozitia fata de extinderea spatiului Schengen pentru a include Croatia, Bulgaria si Romania. El a declarat ca cresterea numarului de solicitanti de azil in Austria arata ca spatiul Schengen nu functioneaza.

Comments